U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
De Europese verkiezingen staan voor de deur. Niet iets waar Nederland echt wakker van ligt, maar wel een onderwerp waar velen een mening over hebben. Toevallig was ik gisteren met Metaalunievoorzitter Fried Kaanen bij Orgalime op bezoek en in het ‘Brusselse’ spelen deze verkiezingen wel degelijk. Wat mij betreft terecht, want ondanks dat er veel over Europa te zeggen valt, is samenwerking en grensoverschrijdende handel een groot goed. Dat moeten we niet door protectionisme vervangen. De Europese interne markt is voor een land als Nederland met zijn open economie van levensbelang.

In Europa verenigt Orgalime de Europese industrie. Zij zijn de stem in Brussel richting de Eurocommissarissen en het Europese parlement. Dat is een wereld op zich, waar een gespecialiseerd team nodig is om die stem van de industrie te laten horen. Wat ons betreft gaat het uiteraard om het Nederlandse MKB-metaal. Vanuit Nederland dringen wij aan op een gelijk speelveld in de wet- en regelgeving voor heel Europa. Als we met elkaar willen samenwerken en onderling zakendoen, dan moeten de spelregels min of meer gelijk zijn. Naast gelijke regels, gaat het daarbij ook om een gelijke handhavingsinspanning in de verschillende landen. Dat is natuurlijk niet zo makkelijk met zoveel landen en dus zoveel smaken. Daarom zijn normering en arboregels voor ons belangrijke onderwerpen, die we binnen Orgalime en ook de Europese Metaalunie, veelvuldig bespreken. Of het nu gaat over de Machinerichtlijn, de EN 1090 of gevaarlijke stoffen, dit zijn onderwerpen waar we vooraan zitten om het belang van het MKB-metaal te laten doorklinken.

Natuurlijk zijn er ook grotere thema’s die Europees worden besproken. Klimaat is er daar een van, naast migratie, handelsverdragen en technologische vernieuwing. Ook dit zijn onderwerpen die belangrijk zijn voor de industrie en dus Europees aandacht moeten krijgen. Maar hier zit ook een aanzienlijke uitdaging. Op de grote thema’s lopen de meningen niet alleen uiteen, ook speelt (economisch) eigenbelang een grote rol. De echte test voor Europa gaat over samenwerking op deze thema’s. Daar mag iedereen zijn mening over geven in het stemhokje op 23 mei, laten we daarbij de positieve kanten van de Europese samenwerking niet vergeten!

Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma       
Directeur Organisatie

Avond van de
Maakindustrie

> Lees meer.