U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Productie industrie krimpt 1 procent in maart
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in maart 1,0 procent lager dan in maart 2018, maakt het CBS bekend. Een maand eerder produceerde de industrie nagenoeg evenveel als een jaar eerder. In maart groeide de productie van de rubber- en kunststofindustrie het sterkst.

Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de rubber- en kunststofindustrie met 7,5 procent het sterkst. Ook de productie van de transportmiddelenindustrie, de metaalproductenindustrie en de chemie groeide.Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van februari op maart 2019 daalde de productie met 0,5 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend redelijk vlak.

Het producentenvertrouwen industrie is in april 2019 toegenomen. De ondernemers waren positiever over de verwachte bedrijvigheid en de voorraden.

Uit de Economische Barometer van het MKB-Metaal over het eerste kwartaal bleek dat er bij net zoveel bedrijven de orderportefeuille was afgenomen als dat er bedrijven zijn waar deze is toegenomen. Voor het tweede kwartaal zijn net als het CBS rapporteert de verwachtingen weer positiever.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde tot het laagste niveau in ruim 6 jaar. De producenten zijn minder positief over de huidige bedrijvigheid en negatiever over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in maart met ruim 2 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl