U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Export groeit 2 procent in februari
Het volume van de goederenexport was in februari 2,0 procent groter dan in februari 2018, meldt het CBS. De groei is iets kleiner dan een maand eerder. In februari 2019 groeide vooral de export van transportmiddelen (o.a. schepen) en machines. Daarentegen kromp de export van elektrotechnische apparatuur. Het volume van de import was in februari 2,6 procent groter dan een jaar eerder.

De groei van de import en de export wordt gedrukt door een bedrijf dat vanaf oktober 2018 een deel van zijn activiteiten heeft verplaatst naar een ander land.Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in april minder gunstig dan in februari. Alle vertrouwensindicatoren in de radar verslechterden. De krimp op jaarbasis van de Duitse industriële productie was echter kleiner. Ook de jaar-op-jaarontwikkeling van de wisselkoersen verbeterde.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert het CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert het CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Metaalunie economische barometer
Ook Economische Barometer van het MKB-Metaal laat een afvlakking van de groei van de export in het eerste kwartaal zien. Deze ontwikkeling doet zich ook voor bij de binnenlandse afzet. De constatering van het CBS dat de ontwikkeling van de export in april minder gunstig is wordt niet door het MKB-Metaal onderschreven. Voor het tweede kwartaal wordt een verdere groei van de buitenlandse orderportefeuille verwacht.

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl