U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Verder uitstel van Brexit tot uiterlijk 31 oktober 2019
Tijdens de afgelopen Europese Raad van Ministers (10 april 2019) heeft de Raad ingestemd met een verdere verlenging van de Brexit-datum, oftewel de formele uittreding van de Britten uit de EU. Dit moet het VK de tijd geven het terugtrekkingsakkoord te kunnen ratificeren. De verlenging duurt zo lang als nodig is en loopt af op 31 oktober 2019.

Verkiezingen
Als het VK er eerder uit is in hun Parlement kan het terugtrekkingsakkoord ook al eerder in werking treden. De uittreding van het VK kan dan plaatsvinden op de eerste dag van de maand na voltooiing van de ratificatieprocedures. Het VK moet verder verkiezingen organiseren voor het Europees Parlement. Indien dit niet gebeurt, verstrijkt de Brexit-datum al op 31 mei 2019.

Eind 2020
Als het terugtredingsakkoord (met mogelijk een aangepaste verklaring over de toekomstige relatie van de EU met het VK) in werking treedt blijft alles tot eind 2020 nog even gelijk aan de huidige situatie qua zakendoen met het VK. Voor ondernemers betekenen de gemaakte afspraken dat er weer iets meer voorbereidingstijd is op de implicaties van Brexit. Ook is een chaos scenario met een no-deal Brexit per 12 april nu vermeden. Dat is winst. Tegelijkertijd blijft de situatie onzeker.

Nu er dus overeenstemming is voor uitstel van de Brexit tot 31 oktober aanstaande, komt er voor ondernemers een klein beetje lucht voor ondernemers die zakendoen in het Verenigd Koninkrijk. Ondernemers die zich nog onvoldoende bewust zijn van de impact voor hun eigen bedrijf hebben nu een half jaar uitstel om zich voor te bereiden en de juiste maatregelen te treffen. Bedenkt u wel dat de Brexit niet is afgewend en dat een zogenaamde no deal Brexit nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Bij een no deal Brexit zijn er geen afspraken rond de import en export van goederen tussen het VK en de EU. U krijgt dan te maken met zaken zoals import heffingen en douane aangiftes die u moet doen. Het advies blijft dan ook vooralsnog dat u zich maar beter kunt voorbereiden op het ergste scenario, de no deal Brexit. Uitgebreide informatie over hoe u zich kunt voorbereiden treft u aan in de Kennisbank.

Heeft u vragen stuur dan een mail aan brexit@metaalunie.nl.

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl