U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Nederlandse mkb'er komt moeilijkst aan geld
Nergens in Europa heeft het mkb zo veel moeite om aan geld te komen als in Nederland. De financieringskloof, het gat tussen de vraag naar financieringen en het aanbod van bancair krediet, is in Nederland veruit het grootst. Dat zet een rem op de economische groei. Dat stelt kredietverzekeraar Euler Hermes op basis van een breed opgezet onderzoek.

Het tekort aan bancair krediet komt neer op 22% van het bbp, slechts fractioneel minder dan vier jaar geleden. De nummer twee op de ranglijst is België met 14%. Frankrijk is met 9% nummer drie. Voor Nederlandse mkb'ers wreekt zich het feit dat er weinig keus is. De kredietvoorziening is voor 90% in handen van een paar grootbanken. In omliggende landen zoals Duitsland is de concurrentie groter en zijn er meer alternatieven voor ondernemers om aan een lening te komen.

Nederlandse bedrijven financieren traditioneel veel van hun activiteiten met vreemd vermogen. Dit levert belastingvoordelen op. Maar banken zijn sinds de financiële crisis veel strenger bij de toekenning van krediet. Aangezien de Nederlandse economie bovengemiddeld goed draait, is de vraag naar kapitaal groot. De kredietverzekeraar wijst er daarbij op dat Nederlandse mkb’ers doorgaans veel meer willen lenen dan ze in termen van solvabiliteit zouden kunnen dragen.

Voor de eurozone als geheel is er voor het mkb in de afgelopen jaren veel verbeterd. Bedroeg de financieringskloof nog 6% van het bbp in 2015 dit jaar is het gat tot 3% afgenomen. De halvering van de kloof in de afgelopen vier jaar in de eurozone is te danken aan het ruime beleid van de Europese Centrale Bank. In 2015 begon Frankfurt met QE, een opkoopprogramma van leningen. Banken kregen daardoor meer ruimte om krediet te verstrekken. Een andere reden voor het kleinere financieringsgat is dat er meer niet-bancaire aanbieders van geld opstonden. Verder heeft een significante daling van de kredietvraag in Zuid-Europese landen als Spanje en Italië een duit in het zakje gedaan. Ook zijn mkb'ers dankzij de economische opleving beter in staat om nieuwe projecten vanuit de kasstroom te financieren.

Het mkb vormt de economische ruggengraat van de Europese economie. De bedrijven zijn goed voor bijna 70% van de totale werkgelegenheid in de niet-financiële sector. Ze genereren bijna 60% van de totale bruto toegevoegde waarde.

Bron: FD

 

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl