U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Zoals elk jaar het geval is, is het MKB-metaal goed vertegenwoordigd tijdens dé grootste technologische vakbeurs ter wereld, Hannover Messe. Niet alleen wij als Koninklijke Metaalunie, maar ook een aantal van onze leden zijn prominent aanwezig op de internationale beursvloer in Duitsland.

Uiteraard vinden we MKB-metaalbedrijven op ons prachtig Dutch Industrial Supply paviljoen, maar ook met zelfstandige stands zijn zij terug te vinden in verschillende hallen op deze beurs. Daarnaast zullen ongetwijfeld ook veel van onze leden de beurs bezoeken om kennis op te doen van nieuwe technologische ontwikkelingen die al dan niet direct te maken hebben met Smart Industry of Industrie 4.0 zoals ze dat in Duitsland noemen. Maar het kan ook een gedegen oriëntatie zijn op nieuwe markten en/of op nieuwe exportmogelijkheden. Dit jaar misschien wel extra urgent vanwege de Brexit die op ons afkomt. Voor bedrijven die belangen hebben in het Verenigd Koninkrijk biedt Hannover Messe op veel manieren letterlijk de kans om grenzen te verleggen. Nieuwe technologieën, nieuwe exportlanden: kansen zat deze week!

Voor ondernemers en Metaalunie heeft Hannover Messe nog een belangrijke functie. Namelijk die van netwerken en klantcontacten. Nergens ter wereld komen in een kort tijdsbestek op één locatie alle bedrijven, toeleveranciers en hun klanten, beleidsmakers, brancheorganisaties en belanghebbenden, die er toe doen in de nationale en internationale maakindustrie, bij elkaar. En ze vinden elkaar ook. In een inspirerende maakindustrie ambiance kan niemand het belang van een goed geoutilleerde, zichzelf ontwikkelende maakindustrie ontkennen. Dat bedrijven bij al die nieuwe technologische ontwikkelingen als digitalisering, robotisering en automatisering ook een helpende hand van de overheid kunnen gebruiken, is iets waar wij aandacht voor vragen. Zo was er gisteren, in aanwezigheid van het boegbeeld van de topsector HTMS Marc Hendrikse, een discussie rondom de internationaliseringsagenda van HTSM. Vandaag is er een uitgebreide ontmoeting geweest van onze voorzitter Fried Kaanen, leden van het dagelijks bestuur en de commissie buitenlandse zaken met staatssecretaris Mona Keijzer. Bij die gelegenheid is ook onze IndustrieVisie 2019 overhandigd aan de staatssecretaris. Een visie waarin wij aangeven hoe wij, als mkb-maakindustrie, samen met de overheid, in staat zijn om die grenzen te verleggen, die nodig zijn om blijvend toegevoegde waarde te creëren voor de Nederlandse economie. Als we samen de schouders er onder zetten, moet dat lukken. Ik heb er in ieder geval een grenzeloos vertrouwen in!

Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl