U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Bedrijven die investeren in personeel, realiseren hogere winstmarge
  • Ruim een derde van industriële bedrijven realiseert ondanks hoogconjunctuur lagere winstmarges
  • Hogere werkdruk leidt tot meer ziekteverzuim en uitval van personeel
  • Investeren in hogere arbeidsproductiviteit voorwaarde om winstmarges op peil te houden
  • Nieuwe verdienmodellen cruciaal om meer waarde te creëren en meer winst te maken

Hogere personeelskosten drukken winstmarges bij ruim een derde bedrijven
Hoewel de Nederlandse industrie tijdens de hoogconjunctuur in 2018 een flinke omzetstijging realiseerde, heeft dit bij lang niet alle bedrijven geleid tot hogere winstmarges. Zo slaagde 36 procent van de mkb-bedrijven er niet in de winstmarge op peil te houden. De belangrijkste oorzaak van de verslechtering van de winstmarge zijn de gestegen personeelskosten (62 procent). Veel ondernemers hadden om aan de extra vraag te voldoen meer personeel nodig, dat echter veel duurder is geworden. De loongroei voor vast personeel viel met 2,4 procent nog wel mee, maar uitzendkrachten werden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maar liefst 6,2 procent duurder. De personeelskosten liepen daarnaast op door overuren, meer verzuim en uitval van personeel. Van de bedrijven die de marge zagen verslechteren, noemt ruim een op de vijf (22 procent) de te hoge druk op het personeel als oorzaak. Dit blijkt uit een onderzoek dat ABN AMRO in samenwerking met Koninklijke Metaalunie, FPT-VIMAG, Federatie NRK en de Jaarbeurs heeft laten verrichten naar de ontwikkelingen van de omzet en winst in 2018. De resultaten zijn gisteravond gepresenteerd tijdens de Avond van de Maakindustrie in de Jaarbeurs in Utrecht.
 
Hogere arbeidsproductiviteit leidt tot gezonde winstmarges
Uit het rapport blijkt dat mkb-bedrijven die hun winstmarge wél op peil houden, vaker investeren in het trainen en opleiden van medewerkers, wat een positief effect heeft op de arbeidsproductiviteit. Hierdoor kunnen zij meer produceren zonder veel hogere personeelskosten. Ook blijkt dat bedrijven die een deel van hun productie in lagelonenlanden laten uitvoeren hun winstmarges in tijden van hoogconjunctuur beter op peil kunnen houden. Waarschijnlijk komt dit doordat zij arbeidsintensief werk tegen lagere kosten kunnen laten verrichten. Bedrijven die hun klanten naast producten ook diensten aanbieden, bijvoorbeeld reparaties en trainingen in het gebruik van hun product, wisten de winstmarge eveneens vaker te handhaven dan bedrijven die dat niet doen. “Goed om te zien dat onderzoek nu ook echt uitwijst dat investeren in personeel bijdraagt aan een hogere winstmarge”, aldus Rob van der Werff, bedrijfseconomisch adviseur van Metaalunie.
 
Robotisering en goed opgeleid personeel cruciaal voor hogere productiviteit
Voor een gezonde winstmarge is het volgens ABN AMRO cruciaal om te investeren in een hogere arbeidsproductiviteit. "Hiervoor zijn niet alleen robotisering en digitalisering van belang, maar ook het opleiden van medewerkers, bijvoorbeeld om efficiënt met deze nieuwe technologie te kunnen werken", zegt David Kemps, Sector Banker Industrie van ABN AMRO.

> Download het hele rapport.David Kemps (ABN AMRO), Mustafa Amhaouch (CDA) en Pieter Waasdorp (min. EZK)

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.