U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Dit weekend kwamen de werkgeversorganisaties MKB Nederland, VNO NCW en LTO Nederland met het voorstel naar buiten om het pensioenoverleg vlot te trekken met een aparte regeling voor zware beroepen. Er werd daarbij verwezen naar Oostenrijk en België waar een dergelijke regeling bestaat. Door vakbonden is zeer terughoudend gereageerd. Zij zetten alle kaarten op een grote demonstratie op 18 maart om zo de politiek tot actie te dwingen. De werkgevers hebben volop last van deze demonstratie als er wordt gestaakt. De bonden richten hun pijlen op de overheid, maar het negatieve effect en de schade komen helaas bij de werkgevers terecht

Dat de verhoudingen in de polder de laatste tijd onder druk staan, blijkt wel uit het pensioendossier. Ondanks langdurig en veelvuldig overleg is het nog steeds niet gelukt om uit de pensioenklem te komen. Terwijl iedereen beseft dat de huidige situatie niet houdbaar is. Lage dekkingsgraden en mogelijke verlagingen van de pensioenen domineren de discussie. Maar een oplossing is er nog niet.

Daarom ben ik blij dat de centrale werkgeversorganisaties een voorstel doen om de discussie vlot te trekken. Daarbij wordt gekeken of met maatwerk toch iets kan worden gedaan aan het fit en productief halen van de pensioenleeftijd. Of dit het voorstel is waarmee deze lastige kwestie succesvol kan worden opgelost, kan ik nog niet goed overzien. Tot nu toe is gebleken dat een regeling voor zware beroepen moeilijk vorm te geven is, want wat is zwaar? Kijk je hier vooral naar fysieke belasting, hoe weeg je geestelijke belasting mee en hoe lang en in welke fase van het werkzame leven. Daarnaast kan het voor die beroepen ook stigmatiserend in de beeldvorming werken en dat is ook niet handig in een krappe arbeidsmarkt.

De verwijzing naar de praktijk in Oostenrijk en België, waar men dergelijke regelingen heeft ingevoerd, kan daar mogelijk antwoord op geven. Volgende week vergaderen we met onze Europese collega-organisaties in de EMU. We gaan die gelegenheid aangrijpen om de ervaringen van onze Oostenrijkse en Belgische collega’s, tijdens die bijeenkomst op te halen. Want nadenken over deze problematiek en weer in gesprek gaan over een aanpassing van het huidige pensioenstelsel moet echt gebeuren.

Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.