U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Afgelopen zaterdag stond in het Financieel Dagblad een opiniestuk van Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, met als titel “We moeten imago en toegankelijkheid van techniekonderwijs verbeteren”. In het artikel worden actuele technologische ontwikkelingen beschreven, die het belang van techniekonderwijs onderstrepen. Zijn conclusie is dat “het opleiden én behouden van voldoende technici in ‘Nederland kennisland’ echter nog steeds achterblijft”. En dat moet écht anders, vinden we ook als Metaalunie.

Imago, onwetendheid en misverstanden zijn redenen waardoor keuzes worden gemaakt, die niet in het voordeel van techniek uitvallen. Dit zijn stuk voor stuk zaken, waar je aan kunt werken, maar die wel met beeldvorming te maken hebben en dat is lastig van de ene op de andere dag aan te pakken. Toch ligt hier natuurlijk wel de crux. In weerwil van de veralgemenisering van het onderwijs, is aandacht voor techniek wel degelijk van belang. Techniek heeft de toekomst en dat moet echt helder worden bij alle leerlingen, jongen, meisje, met of zonder een migratieachtergrond, bij iedereen.

Het is daarom goed dat het hele technische bedrijfsleven en de overheid de handen ineen hebben geslagen en samenwerken in het platform Talent voor Technologie. De conclusie van Kim Putters dat “het tijd is dat er een technische voorhoede in de samenleving opstaat, die aanzien opeist en ons meeneemt in de nieuwe wereld”, deel ik volledig. Ik denk dat het goed is om al vroeg in het onderwijs meer aandacht te besteden aan techniek. Daar wordt al hard aan gewerkt, maar het is toch vooral een kwestie van lange adem.

Ik ervaar dit zelf aan den lijve in de uitwerking van de actieagenda Technologie, waar ik de trekker van mag zijn. De noodzaak om techniek in de vaart der volkeren op te stuwen en volop aandacht te geven in het onderwijs is ontzettend groot. Doorlopende leerlijnen van VMBO naar MBO en HBO zijn noodzakelijk, ondersteund door goed ingerichte praktijkopleidingscentra. Een mooi voorbeeld daarvan is Smeot in Hengelo, die vorige week een mooi, nieuw ingericht praktijkcentrum hebben geopend.

Nu de acties uit de actieagenda Technologie daadwerkelijk in gang moeten worden gezet, blijkt dat de praktijk soms toch net iets weerbarstiger is, en dat is jammer. Snel moet wat mij betreft echt sneller!

Jos Kleiboer
Directeur Beleid

 

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma     
Directie

Ontspanning

> Lees meer.