U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Metaalunievoorzitter Kaanen opent Smart Welding Factory

Koninklijke Metaalunievoorzitter Fried Kaanen heeft op 13 februari de officiële opening van het fieldlab Smart Welding Factory verricht. Dat gebeurde tijdens de vierde LAC relatiedag op de locatie ROC van Twente in Hengelo. Het Fieldlab Smart Welding Factory is een initiatief van LAC, dat met het project het doel heeft om door middel van onderzoek en ontwikkeling kleine series en enkel stuks productie met lasrobots zonder afkeur te realiseren. Hiervoor wordt het Fieldlab ingezet. Bij het project Smart Welding Factory bundelen elf grote en kleine ondernemingen en onderwijsinstellingen hun krachten. Zij ontwikkelen samen een procedé dat het robotlassen van kleine series tot enkel stuks efficiënter, goedkoper en beter maakt. Door tijdrovende stappen te automatiseren en delen van processen samen te voegen. Dit verlaagt ook de kans op fouten en verkort de tijd waarin nieuwe producten op de markt kunnen worden gebracht.

Tijdens de opening werd door LAC-directeur Ard Hofmeijer uit de doeken gedaan hoe het Fieldlab Smart Welding Factory tot stand is gekomen. Zo gaf hij aan dat in een ‘Fieldlab’ het onderzoek en de ontwikkelingen worden uitgevoerd die door de samenwerkende bedrijven het ‘Living Lab’ worden aangezet. Vervolgens dienen de opleidingen en de mensen meegenomen te worden in het continue leerproces, waardoor een ‘Skills Lab’ van wezenlijk belang is. Kaanen gaf in zijn inleiding het belang aan van een strategische benadering van innoveren. “Weet waar je naar toe wil en bekijk alle stappen die hiervoor nodig zijn”, aldus de voorzitter.

Projectpartners
Op weg naar de lasfabriek van de toekomst, waarin verschillende stappen in het productieproces zijn geautomatiseerd, werken de diverse projectpartners samen aan het thema First Time Right, One Piece Flow met lasrobots. De bedrijven Aebi Schmidt Nederland, Hoekman RVS, Pan-Oston, Stork Thermeq, Contour Covering Technology, Exerion Precision Technology en Wivé Techniek zijn onder meer betrokken bij de Smart Welding Factory. Ook het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL), ROC van Twente/Techwise Twente en AT Techniekopleidingen zijn aangesloten als kennis- en onderwijsinstellingen.

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.