U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
In augustus 2018 heeft het kabinet een extra lastenverlichting van 100 miljoen euro voor lagere lasten op arbeid voor het mkb toegezegd. Dat is natuurlijk mooi, maar het was onduidelijk hoe deze toezegging vormgegeven zou worden. Wij zijn ontzettend blij dat inmiddels bekend is hoe deze lastenverlichting concreet wordt vormgegeven. Door het verhogen van het werkkostenbudget in 2020 - van 1,2% naar 1,7% voor de eerste 400.000 euro van het totale fiscale loon - profiteert vooral het kleinere bedrijf. ‘Think small first’ is een mooie kreet, maar het is nog mooier als er ook daadwerkelijk wat mee gebeurd!

Samen met MKB-Nederland hebben wij stevig meegedacht met het Ministerie van Financiën over de manier waarop deze toezegging moest worden vormgegeven. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar aan iedere mogelijkheid zitten ook weer nadelen. Via de werkkostenregeling kunnen werkgevers hun werknemers onbelast vergoedingen verstrekken. De mate waarin de werkgever dit kan doen, is afhankelijk van de zogenaamde vrije ruimte. Deze vrije ruimte bedraagt nu 1,2 procent van de totale loonsom. Concreet stelt het kabinet vanaf 2020 een twee-schijvensysteem voor bij het vaststellen van die vrije ruimte. Tot een loonsom van 400 duizend euro (circa 12 fte) zal een hoger percentage (1,7 procent) worden toegepast. Dit betekent bij een loonsom van 400.000 euro dat werkgevers in de nieuwe situatie 6800 euro onbelast beschikbaar kunnen stellen in plaats van 4800 euro nu. Hierdoor krijgen werkgevers tot circa 12 FTE 42 procent extra vrije ruimte tot hun beschikking. Werkgevers met een hogere loonsom profiteren natuurlijk ook van de extra vrije ruimte, maar naarmate een werkgever meer personeel heeft zal deze per medewerker lager uitvallen.
 

In een tijd waarin de lasten voor de werkgever de neiging hebben op allerlei manieren te stijgen, is dit een mooie invulling voor het Midden en Kleinbedrijf. Voor ons gevoel wordt er wel veel gepraat over het ondersteunen van het mkb, maar zijn de concrete maatregelen nog te bescheiden. Het is daarom goed om te zien dat er nu ook echt wordt ‘geleverd’. Deze lastenverlichting via ‘Act Small First’ is daarmee binnen én smaakt absoluut naar meer!

Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie


Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl