U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Producenten industrie minder positief


Het producentenvertrouwen industrie daalde in januari 2019. 
Het vertrouwen ging van 7,5 in december 2018 naar 5,8 in januari 2019, 
maakt het CBS bekend. Producenten waren vooral minder 
positief over de verwachte bedrijvigheid. 


 • Producenten in de industrie waren in januari minder positief over de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder. Ook het oordeel over de voorraden gereed product verslechterde. Het oordeel over de orderportefeuille verbeterde echter.
 • Twee van de drie deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. 
 • Daarentegen is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te klein vindt. 
 • De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren in januari voor de elfde maand op rij het meest optimistisch. Het vertrouwen van de (basis)metaalproducenten nam het sterkst af.

 • De bezettingsgraad van de machines en installaties in de industrie is bij aanvang van het eerste kwartaal 2019 uitgekomen op 83,9 procent. Daarmee ligt de benutting van het machinepark een fractie lager dan een kwartaal eerder. 
 • De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 2,1 procent hoger dan in november 2017. De stijging is kleiner dan in oktober. De productie van de metaalproductenindustrie groeide het sterkst. 
 • Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De vertrouwensindicator van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde tot het laagste niveau sinds september 2016. De producenten zijn vooral negatiever over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in november met bijna 5 procent in vergelijking met een jaar eerder. 
 • De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in december 0,6 procent hoger dan in december 2017, meldt het CBS. De prijsstijging is kleiner dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 2,7 procent duurder dan een jaar eerder. 
 • De prijzen van de auto-, de elektrotechnische, de machine-, de metaalproducten-, de kunststof- en rubber- en de voedingsmiddelenindustrie lagen hoger dan in december 2017.Metaalunie Barometer

De uitkomsten van het CBS komen voor een belangrijk deel overeen met de eerder deze maand gepubliceerde uitkomsten van de Economische Barometer van het MKB-Metaal waarvan de belangrijkste uitkomsten waren:

 • De groei van de orderpositie is in het vierde kwartaal van 2018 afgevlakt. 
 • De waardering van de orderportefeuille ligt nog steeds op een hoog niveau.
 • Voor het eerste kwartaal verwachten nog maar net iets meer ondernemers groei dan dat er ondernemers zijn die krimp verwachten.

> Bekijk de Metaalunie Barometer van het vierde kwartaal 2018.

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl