U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Metaalunie: kabinet moet meer doen om regeldruk terug te dringen
‘Vermindering van de hoeveelheid regelgeving en regeldruk wordt al jaren door diverse kabinetten helaas alleen met de mond beleden. Dit terwijl ondernemers vermindering van de regeldruk al jaren hoog op hun lijstje hebben staan om het ondernemersklimaat te verbeteren.’ Dit zegt Derk Jan Meijer, beleidssecretaris Koninklijke Metaalunie, in reactie op het nieuws dat onder de drie kabinetten van VVD-premier Rutte het aantal wetten en regels in Nederland met ruim 11% is toegenomen.

Uit nieuwe cijfers van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) blijkt dat Nederland dit jaar bijna tienduizend wetten, ministeriële regelingen en bestuursmaatregelen telt. Dat zijn er duizend meer dan in 2010. Volgens Meijer heeft vooral het kleinbedrijf (99% van alle bedrijven in Nederland is <50 medewerkers) daarbij last van de vaak disproportioneel zware eisen en risico’s. “Metaalunie is blij dat het huidige kabinet het mkb als norm wil maken bij de aanpak van de regeldruk via de zogenaamde MKB-toets en de Strategische Commissie Betere Regelgeving Bedrijven”, zegt hij. “Het kabinet en coördinerend staatsecretaris Mona Keijzer EZK moet er echter wat Metaalunie betreft heel veel schepjes bovenop doen om dit doel echt te bereiken. Ondernemers willen nu eindelijk eens vermindering van de regeldruk in de praktijk ook voelen.” Het zou daarbij goed zijn dat alle ministeries (ook EZK zelf!) maar zeker ook gemeenten, handhavers en vergunningverleners zich allen voor ditzelfde doel inzetten, vindt Meijer. “Gezien alle verdiensten van het mkb, verdient ditzelfde mkb ook een betere op het mkb toegesneden regeldrukaanpak! Een mooi voorbeeld dat het wel kan, is de gemeente Den Haag. Zij zijn met hun mkb-vriendelijke aanbestedingsregelgeving erin geslaagd 80% van al hun infraopdrachten bij het mkb terecht te laten komen.”

Vooral het aantal wetten is hard gestegen, met ruim 17%. Ook zijn er zeshonderd ministeriële regelingen bijgekomen. Dat zijn regels die een minister zelf kan opstellen, zonder dat het parlement er iets over te zeggen heeft. Meestal gaat het om regels die nodig zijn om wetten uit te voeren. De laatste jaren worden er ook steeds minder regels afgeschaft.

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.