U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
De winter lijkt begonnen. Het is bijna ouderwets koud, met een nacht van meer dan 10 graden vorst achter de rug. Het ‘ijsvirus’ is meteen weer massaal aanwezig in Nederland, met wachtlijsten bij de schaatsfabrikanten tot gevolg. Nog een paar nachten vorst en de medewerkers willen vrij om te gaan schaatsen. Afgelopen week hadden we een bijeenkomst van Teqnow over robotisering in de verspaning. En zo kwam de vraag bij mij op of robots ook kunnen schaatsen?

Een beetje zoeken op internet leverde een artikel op met de kop “Moeten topschaatsers vrezen voor hun baan door de komst van schaatsrobots?” Het artikel gaat over een Zwitserse Universiteit, die een robot heeft ontwikkeld, die kan rolschaatsen. Afgaande op de beelden in de video bij het artikel zal het voorlopig nog wel even duren voordat schaatsrobots kunnen wedijveren met de menselijke collega’s. Maar het is wel grappig om een robot te zien schaatsen.

Ik moest dus aan de vraag over schaatsende robots denken naar aanleiding van de - overigens zeer goed bezochte - Teqnow bijeenkomst. Er werden voorbeelden van robotisering getoond door leveranciers van machines en diverse productiebedrijven, die robots toepassen. Iedereen doet het net weer anders, afhankelijk van het type product en type bedrijf. Inspirerend om te zien. Kijk vooral eens op Teqnow.nl. Wat me bij is gebleven, is dat een ondernemer aangeeft dat het repeterende werk nu door robots gedaan kan worden en dat de vakkennis van de medewerkers eindelijk echt benut kan worden voor het uitdagende werk, daar waar de toegevoegde waarde voor een bedrijf zit.

 En dat brengt me weer bij de schaatsende robot, leuk en aandoenlijk om te zien, maar nog lang geen bedreiging voor de mens. De robot gaat geen mensen vervangen, maar zorgt er vooral voor dat het werk uitdagend blijft en dat het aantal spiluren toeneemt door in de avonduren ‘man arm’ te produceren. Op deze manier kun je als bedrijf in een krappe arbeidsmarkt toch groeien. Dat is ook de conclusie van de meeste bedrijven. En misschien kan een werknemer dan ook nog makkelijker dat uurtje vrij krijgen om zelf te gaan schaatsen!

Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.