U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
De Nederlandse wetgever heeft gemeend dat er verruimde mogelijkheden moesten komen voor de werknemers om arbeid- en zorgtaken met elkaar te kunnen combineren en te bevorderen dat het deelnemen aan de arbeidsmarkt aantrekkelijker wordt dan uittreden.

In de loop der tijd zijn er verscheidene soorten verlof in wettelijke regels vastgelegd. Voorbeelden zijn het zwangerschaps- en bevallingsverlof, calamiteiten- en ander kort verzuimverlof, ouderschapsverlof, adoptieverlof, pleegzorgverlof, kraamverlof en kortdurend zorgverlof.

In deze notitie worden de verschillende soorten van verlof besproken.


Log in om het hele artikel te lezen

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Girlsday
> Lees meer.