U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Overgang vmbo’er naar mbo soepeler

Het wordt voor vmbo-leerlingen makkelijker om door te stromen naar het mbo. Ze kunnen geleidelijker de overstap maken, of hun mbo-opleiding zelfs helemaal op hun vertrouwde vmbo-school volgen. Onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob willen de wet verruimen zodat vmbo- en mbo-opleidingen in elkaar kunnen schuiven. Zo hopen ze te voorkomen dat vmbo’ers verdwalen op een vaak grootschalig mbo en daardoor vertraging oplopen of zelfs uitvallen.

“Dit is een goede ontwikkeling, omdat uitval van vmbo-leerlingen in mbo voorkomen wordt”, zegt Anne Marie Heij, beleidssecretaris Onderwijs Koninklijke Metaalunie. Dat vmbo’ers al in hun laatste jaar kunnen beginnen met mbo ziet ze als ‘waardevol’. “Je ziet dat er ook een druk is in het vmbo om daarna havo te kiezen, terwijl een beroepsgerichte opleiding veel uitdagender is. Dat geldt vooral voor technische beroepen en niet in de laatste plaats voor beroepen in het MKB-metaal”, aldus Heij.

Ze vindt dat het wel twee kanten uit moet werken. Heij: “Vmbo’ers kunnen hun mbo-opleiding volgen in hun vertrouwde vmbo-school, maar in een mbo-instelling zijn er vaak wel meer faciliteiten beschikbaar. Vmbo-leerlingen kunnen daar ook alvast praktijklessen krijgen. Verder moeten ook docenten uitgewisseld kunnen worden. Er gelden nu andere bevoegdheidseisen voor vmbo en mbo. Dat moet dan ook aangepast worden.”

Vmbo’s en mbo’s in heel Nederland moeten leerlingen, zo willen de twee ministers, vanaf de zomer van volgend jaar een zogeheten doorlopende leerroute bieden. Ze stippelen samen uit wat leerlingen wanneer en waar leren. Daardoor doen ze niets dubbel en valt er minder tussen wal en schip. Bovendien kunnen ze leerlingen zo extra lesstof voorschotelen of sneller laten doorgaan. Sinds 2008 draaien scholen al met succes proef met zulke doorlopende leerroutes.

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.