U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Consumenten minder positief, producenten positiever
De stemming onder consumenten is in december opnieuw minder positief dan een maand eerder. Het producentenvertrouwen nam in december toe. Zowel het vertrouwen van consumenten als van producenten ligt ruim boven het langjarig gemiddelde.

Consumptie huishoudens, investeringen en export groeien
Het volume van de goederenexport was in november 0,6 procent groter dan in november 2017, meldt het CBS. De stijging is kleiner dan in oktober. In november 2018 groeide vooral de export van machines en apparaten en aardolieproducten.

In oktober was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 7,4 procent groter dan in oktober 2017. In woningen, gebouwen en machines is opnieuw meer geïnvesteerd dan een jaar eerder.

Consumenten hebben in oktober 1,7 procent meer besteed dan in oktober 2017. Dat is de laagste groei tot nu toe dit jaar. In oktober 2018 hebben consumenten vooral meer uitgegeven aan diensten.Productie industrie ruim 2 procent hoger in november
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 2,1 procent hoger dan in november 2017. De stijging is kleiner dan in oktober. De productie van de metaalproductenindustrie groeide het sterkst. De industriële productie lag niet eerder zo hoog.

De Economische Barometer voor het MKB-Metaal over het vierde kwartaal onderschrijft de door het CBS geconstateerde groei van zowel de productie als van de export. Voor het eerste kwartaal van 2019 wordt een verdere zij het een gematigde groei van de export verwacht terwijl voor de binnenlandse orderpositie het de verwachting is dat deze zich zal stabiliseren.

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.