U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Nu de kruitdampen en de oliebollengeur langzaam wegdrijven, maken we ons op voor het nieuwe jaar. Via deze weg wens ik iedereen een succesvol en vooral gezond 2019 toe. Wellicht treffen we elkaar nog op een van de nieuwjaarsbijeenkomsten, die de komende weken in de districten worden gehouden en waar wij als directie en voorzitter van Metaalunie met plezier naar toe gaan. Voor ons zijn die bijeenkomsten altijd een graadmeter voor de stemming van het nieuwe jaar.

Bij de start van 2018 sprak ik de hoop uit dat 2018 voor iedereen een spannend, maar niet overspannen jaar zou gaan worden. Inmiddels kijken we terug op een enerverend jaar. Het positieve gevoel over de economie werd aan het eind van het jaar overschaduwd door opnieuw toegenomen onzekerheid. Al een tijd is het duidelijk dat het lastig is om vakmensen te krijgen en te houden. De laatste tijd zien we de spanning op de arbeidsmarkt toenemen, ook in andere sectoren wordt aan goede mensen getrokken. Dit dreigt een rem op de economische ontwikkeling te worden. De onzekerheid wordt verder gevoed door de toegenomen spanning op het gebied van de internationale handel en dicht bij huis de onzekerheid rond de effecten van de Brexit. Rond de jaarwisseling leverde dit veel turbulentie op de financiële markten op.

Het komende jaar staat vanuit Metaalunie opnieuw in het teken van de versterking van het beroepsonderwijs en door slimmer werken de arbeidsproductiviteit te verhogen. Alleen dan kunnen onze leden de druk op de arbeidsmarkt en de internationale concurrentie weerstaan. Gelet op de flexibiliteit van het mkb heb ik er alle vertrouwen in.

Zorgelijker vind ik het groeiend onvermogen van de Nederlandse samenleving, in al haar vormen, om moeilijke en gevoelige dossiers tot een voor iedere partij bevredigende oplossing te brengen. In plaats van goede compromissen te sluiten, water bij de wijn te doen en een stap vooruit te durven zetten, merk ik een behoorlijke verharding in discussies waar we als Nederlandse samenleving tot overeenstemming zouden moeten komen. Niet alleen in de politiek, maar ook op straat, helpen ongenuanceerde, beledigende woorden en harde acties niet. Integendeel: de polarisatie neemt alleen maar toe. Een tendens die partijen onwrikbaar, soms letterlijk, tegenover elkaar zet. Dat maakt ons land onbestuurbaar.

Ik wens dat we in 2019 in discussies vooral de inhoud leidend laten zijn. Dat we eerst luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. En dan reageren met ons gezonde verstand, met zorgvuldig gekozen woorden. Van discussie naar dialoog dus. Laat 2019 het jaar worden van de ontharding.

Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.