U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Industrie dekt zich in tegen een terugslag door de Brexit
Britse en Nederlandse industriële bedrijven bereiden zich voor op de gevolgen van een harde brexit. Ze halen orders naar voren om voorraden aan te leggen en zich in te dekken tegen verstoringen in de handelsstromen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens over de activiteiten van inkoopmanagers in de industrie.

De Nevi, het Nederlandse instituut van de inkoopmanagers, maakte woensdag bekend dat de inkoopmanagersindex voor december uitkomt op een waarde van 57,2. Dat is flink meer dan de 56,1 die de graadmeter eind november bereikte. Het betekent dat de industrie het afgelopen jaar in een prima stemming heeft afgesloten en het nieuwe jaar vol optimisme begint. De bij de Nevi betrokken hoogleraar Arjan van Weele zegt dat Nederlandse ondernemers flink meer orders noteren uit het Verenigd Koninkrijk.

Dat Britse inkoopmanagers hun activiteiten fors hebben opgevoerd, blijkt uit eveneens woensdag naar buiten gebrachte cijfers van bureau IHS Markit. De index steeg van 53,6 in november naar 54,2, terwijl analisten rekening hielden met een flinke daling. Markit stelt vast dat bedrijven in de verwerkende industrie volop bezig zijn voldoende voorraden op te bouwen en nieuwe orders te plaatsen uit vrees voor de brexit.

Volgens Van Weele dekken bedrijven binnen en buiten het Verenigd Koninkrijk zich volop in tegen de brexit. 'Je kunt verwachten dat inkopers al geruime tijd bezig zijn zich voor te bereiden op de brexit, extra inkopen, maar ook op zoek zijn naar alternatieven, mocht het straks lastiger zijn om bijvoorbeeld onderdelen uit het Verenigd Koninkrijk te betrekken.'

Vooralsnog is onduidelijk in welke mate de brexit de handelsstromen met het Verenigd Koninkrijk zal verstoren. Als het Britse parlement halverwege januari niet instemt met een akkoord tussen de Britse regering en 27 andere EU-lidstaten, dreigt een harde brexit met mogelijk sterke belemmeringen voor de handel.

De Nevi-index komt over december nog ruimschoots uit boven de 50, de grens tussen groei en krimp. Over heel 2018 is de 'Purchasing Managers Index' uitgekomen op een gemiddelde van 59,7. Dat is de hoogste score sinds de Nevi in 2000 begon met het publiceren van de graadmeter. Weliswaar ligt de score over december lager dan het jaargemiddelde, maar die waarde is historisch gezien nog steeds uitzonderlijk hoog. Analisten hechten sterk aan de PMI-scores omdat ze gelden als de eerste betrouwbare indicatie over de ontwikkeling van de economie.

De vooruitzichten blijven volgens Van Weele 'onverminderd goed'. Grote zorg is echter de toelevering van grondstoffen, onderdelen en materialen. Ook in december liepen de levertijden op. Van Weele wijst erop dat inkoopmanagersindex in Nederland hoger is dan in een aantal andere landen: Duitsland kwam uit op 51,5 China op 50,2 en de Verenigde Staten op 55,3. Voor Italië werd woensdag een PMI-score van onder de 50 gepubliceerd, een indicatie dat er een recessie aan kan komen.

Uit de deelindicatoren blijkt dat de productie in december weer een versnelling te zien gaf, met een score van 57,2 na een waarde van 56,1 een maand eerder. De indicator voor de nieuwe orders steeg van 55,2 naar 56,1, die voor de werkgelegenheid van 56,0 naar 57,2.

De deelindicator van de levertijden verbeterde iets en steeg van 37,5 naar 37,8. Met een jaargemiddelde van 32,0 is deze indicator op het laagste niveau beland sinds het begin van de meting.

Aan het prijzenfront blijft voor de industrie de ontwikkeling van de olieprijzen beeldbepalend. De olieprijzen zijn de afgelopen maanden sterk gedaald en dat krijgt zijn weerspiegeling aan zowel de inkoop-als de verkoopkant van de industrie. De index van de inkoopprijzen is sinds september iedere maand gedaald, van 71,6 naar inmiddels 61,2. Aan de verkoopkant is sprake van een afzwakking van 59,4 over de maand september naar 55,7 in december.

Bron: FD

 

Lees ook: Get Ready for Brexit loodst snel door Nederlandse havens


Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.