U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Nederlandse economie nog niet klaar met groeien
Export al geraakt door brexit

De Nederlandse economie is nog niet klaar met groeien, hoewel de groei in 2019 wel afneemt. Het ING Economisch Bureau verwacht een groei van 2,0%. Nagenoeg alle sectoren groeien, maar dat gaat veelal een lagere versnelling dan dit jaar. Vooral de krapte op de arbeidsmarkt zet een rem op een verder toenemende productie, maar gaat voor werkenden wel gepaard met een hogere loonstijging.

Groei vertraagt naar een houdbaarder tempo
Voor de Nederlandse economie verwachten wij voor 2019 een groei van 2,0%, na de flinke toename van 2,6% in 2018. Hoewel beide nog optimistisch zijn, is het vertrouwen van zowel consumenten als producenten kleiner dan aan het begin van 2018 en is de exportorderportefeuille wat minder goed gevuld. Risico’s zijn vooral in het buitenland te vinden.

Protectionisme treft Nederland nauwelijks
Tot dusver heeft Nederland relatief beperkt last van de handelsoorlog, aangezien er weinig barrières voor de Europese economie zijn opgeworpen. Dat zal ook het geval zijn wanneer de Verenigde Staten de tarieven op Chinese producten verder opvoeren. Indirect zorgt verdere escalatie van het conflict echter ook in Nederland voor meer pessimisme.

Brexiteffect al eerder zichtbaar, maar voor 2019 nog geen economisch probleem
Van de aanstaande brexit heeft Nederland al de directe effecten ondervonden. Zo is de uitvoer van Nederlandse goederen naar het Verenigd Koninkrijk de afgelopen twee jaar minder hard gegroeid dan naar de meeste andere bestemmingen. We zien een kleine kans op een stevige tegenvaller, een no-deal brexit, maar ook een kans op een meevaller: eindelijk helderheid en uitstel van de brexit.Lagere groei in bijna alle sectoren
Door de nog steeds gunstige ontwikkelingen groeien alle belangrijke sectoren ook in 2019 maar de meesten wel op een lager niveau. Naast de personeelstekorten zijn de belangrijkste redenen voor deze groeivertraging het aantal afnemende transacties op de woningmarkt en de afnemende groei van de relevante wereldhandel.Meer lezen?
Bekijk de vooruitzichten 2019 voor de metaalsector of kijk hoe uw belangrijkste afzetmarkt zich in 2019 ontwikkelt.

Bron: ING

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.