U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Het is inmiddels december en Sinterklaas is weer in het land. Dit levert in de kranten weer de nodige discussies op, vooral rond het thema zwarte Piet. Maar wat je hier ook van vindt, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit is eigenlijk ook het geval met de discussies over zzp’ers en het arbeidsrecht. Deze worden afzonderlijk gevoerd, maar zijn nauw met elkaar verweven.

Afgelopen week was de regelgeving rondom zzp’ers volop in het nieuws. Het plan van het kabinet om de onderkant van de zzp markt als werknemers aan te merken stuit op Europese regelgeving. Hierdoor worden maatregelen om schijnzelfstandigheid aan te pakken doorgeschoven naar 2021. Dit vinden wij ontzettend jammer, omdat de discussie over zzp’ers nu nog langer blijft bestaan. Het zet zelfstandig ondernemerschap onder druk, inclusief de diverse fiscale faciliteiten voor ondernemers en heeft ook negatieve uitstraling naar het arbeidsrecht en de sociale zekerheid.

Deze week staat in de politiek de wet Arbeidsmarkt in Balans ter discussie. Dit wetsvoorstel haalt terecht een paar scherpe kantjes van de eerder ingevoerde wijzigingen van het arbeidsrecht af, maar introduceert tegelijk weer nieuwe scherpe kantjes. Zo wordt de WW systematiek volledig op zijn kop gezet. Dit door het vervangen van de sectorale premies, door een onderscheid tussen tijdelijke en vaste contracten. Tijdelijke contracten worden 5 procentpunten duurder dan vaste contracten. Het idee is dat hierdoor sneller vaste contracten worden aangeboden, maar het is de vraag of dit gebeurt. De wetgever dacht dit ook bij het terugdringen van tijdelijke contracten van drie naar twee jaar en ook dat werkte averechts. Deze weeffout wordt nu teruggedraaid. Wij stellen voor om het eerste tijdelijke contract vrij te stellen van de hogere WW premie. Dit contract is de toegang tot de arbeidsmarkt en moet niet worden ontmoedigd.

Zo worden twee weken achtereen twee afzonderlijke discussies gevoerd. Dat miskent dat deze twee discussies sterk op elkaar ingrijpen. Ze kunnen eigenlijk niet afzonderlijk worden gevoerd. Het is net als Sint en Piet, of hij nu zwart is of niet, ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl