U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
NEVI PMI: Kleinste verbetering in twee jaar
De NEVI PMI daalde van 57.1 in oktober naar 56.1 in november, de kleinste verbetering sinds oktober 2016. Het cijfer bleef echter nog steeds ruim boven het onderzoeksgemiddelde van 52.7. De groei van de werkgelegenheid bereikte het laagste niveau in achttien maanden. Het aantal nieuwe orders steeg opnieuw, maar deze stijging was vergelijkbaar met die van oktober toen het laagste niveau in vijfentwintig maanden werd bereikt. Wel namen de exportorders sterker toe, wat deels werd toegeschreven aan de vraag uit Azië. De levertijden waren in november opnieuw duidelijk langer. Deze verlenging was echter wel de kleinste sinds april 2017.

Uit de PMI blijkt dat de werkgelegenheid wederom fors toenam. De hoeveelheid ingekocht materiaal steeg voor de drieëndertigste maand op rij. De voorraad ingekochte materialen steeg voor de zevenentwintigste achtereenvolgende maand, een recordperiode. De inkoopprijsinflatie daalde aanzienlijk naar het laagste niveau in vijftien maanden en de verkoopprijsinflatie was het laagst in dertien maanden, maar beide bleven hoog. Tot slot waren de verwachtingen voor de toekomstige productieomvang positiever dan in oktober, wat vooral gebaseerd was op nieuwe producten, ambitieuze exportprognoses en capaciteitsinvesteringen.

De PMI laat nu al enkele maanden een neergaande trend zien en de groei in de industrie loopt terug. Niettemin zijn de perspectieven voor het komend jaar goed te noemen. Dit wordt deels verklaard door de goed gevulde pijplijn en de goede orderontvangst uit binnen en buitenland. De Nederlandse industrie heeft vertrouwen in de nabije toekomst als gevolg van nieuwe producten die ze op de markt brengen, de goede exportkansen die zij zien en de investeringen die zij in uitbreiding van hun capaciteit hebben gepleegd. Met een PMI van 56.1, doet Nederland het goed ten opzichte van de omringende landen. De eurozone kwam uit op een waarde van 52.0, de Verenigde Staten van Amerika rapporteerde een waarde van 55.7 en China kwam uit op 50.1.

De Nederlandse producenten maakten in november opnieuw melding van een groter aantal ontvangen nieuwe exportorders. De huidige periode van groei komt hiermee op negenentwintig maanden. Deze toename was aanzienlijk en groter dan in oktober toen het laagste punt in twee jaar werd bereikt, maar lager dan het gemiddelde voor 2018 tot nu toe. De inkoopprijsinflatie in de Nederlandse productiesector daalde in november aanzienlijk en was het laagst sinds augustus 2017. Alle drie subsectoren maakten melding van minder grote prijsstijgingen, met de subsector halffabricaten op kop. De inkoopprijsinflatie bleef historisch gezien echter aanzienlijk. Er werd regelmatig melding gemaakt van hogere prijzen voor voedingsmiddelen en olie-gerelateerde producten. Producenten maakten in november opnieuw melding van langere levertijden, wat zij toeschreven aan tekorten bij de leveranciers.

Bron: Metaalnieuws

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl