U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Na forse stijging van investeringen in 2018 verwacht de industrie in 2019 daling
Ondernemers in de industrie verwachten in 2019 7% minder te investeren dan in 2018. Daarnaast verwachten ze aan het eind van dit jaar 44% meer te hebben geïnvesteerd dan in 2017. Dit meldt het CBS op basis van de halfjaarlijkse enquête over investeringsverwachtingen onder bedrijven in de industrie.

Het gaat om investeringen in materiële vaste activa die de ondernemers in 2019 in gebruik zullen nemen, zoals gebouwen, fabrieken, machines, vervoermiddelen en computers. Hoewel de verwachtingen van producenten voor volgend jaar dalen, zijn de verwachtingen voor dit jaar nog positiever dan in de voorjaarsenquête. Bij die meting verwachtten ondernemers in de industrie nog 25% meer te investeren in 2018 dan in 2017.

In 2017 hadden producenten bijna 8,7 miljard euro geïnvesteerd in materiële vaste activa. Dat is bijna 9% meer dan in 2016. Daarmee is de laatste verwachtingspeiling van 2017 (toename van 19% t.o.v. 2016) hoger dan de uiteindelijke realisatie. De verwachtingen lagen vanaf 2015 altijd iets boven de realisaties. Dit kwam voornamelijk door investeringen die later dan gepland gereed waren, of ten opzichte van de planning werden doorgeschoven naar een later moment.

Producenten in grote branches als de voedings- en genotmiddelenindustrie en metalelektro verwachten in 2019 nog steeds iets meer materiële activa in gebruik te nemen dan in 2018. De verwachtingen zijn echter minder positief dan ze in 2018 waren ten opzichte van 2017.

De grootste verschillen in de verwachtingen voor dit jaar en het volgend jaar zijn te zien bij raffinaderijen en de chemie. Ondernemers in deze branches verwachten aan het eind van dit jaar 83% meer geïnvesteerd te hebben in activa dan vorig jaar en zij verwachten volgend jaar 27% minder te investeren. Er zijn in deze branches dit jaar veel nieuwe gebouwen in gebruik genomen.In 2018 hebben producenten vooral in uitbreiding geïnvesteerd, 41 procent van de ondernemers heeft aangegeven dat dit de hoofdreden is om te investeren. In 2019 verwachten ze met name activa te vervangen (36 procent). Uitbreiding en vervanging zijn de belangrijkste motieven voor producenten om te investeren. Dat verwacht 74 procent van de ondernemers in 2018, en bijna 70 procent in 2019.

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl