U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Verplicht werknemerschap bij laag zzp-tarief voorlopig uitgesteld
Koninklijke Metaalunie vindt het zeer teleurstellend dat de plannen van het kabinet voor verplicht werknemerschap van laagbetaalde zzp'ers wederom worden doorgeschoven naar de toekomst. De Europese Commissie is voor de plannen gaan liggen. De wetgeving om schijnzelfstandigheid en concurrentie op arbeidsvoorwaarden te voorkomen, loopt daardoor minstens een jaar vertraging op. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken schrijft maandag aan de Kamer dat hij aan alternatieven werkt, die hij komend voorjaar ter consultatie gaat voorleggen. De opvolger van de controversiële wet-DBA schuift daarmee op naar januari 2021.

Het kabinet wilde opdrachten aan zzp'ers die onder een bepaald uurtarief werken, automatisch omzetten in een arbeidsovereenkomst. Ook de duur en de aard van de werkzaamheden moest bij die afbakening een rol spelen. Als zelfstandigen langer dan drie maanden en voor 'reguliere' bedrijfsactiviteiten worden ingeschakeld, zijn het eigenlijk werknemers, was de redenering. Maar uit 'informele ambtelijke gesprekken' met de Commissie, trekt Koolmees nu de conclusie dat een automatische omzetting van het contract waarschijnlijk in strijd is met het EU-recht. Het gaat daarbij om artikelen in de EU-verdragen die de vrijheid van vestiging en de vrijheid van dienstverrichting van zelfstandigen regelen.

Ook de afbakening van reguliere bedrijfsactiviteiten blijkt meer voeten in de aarde te hebben dan gehoopt. In gesprekken met bedrijven en deskundigen kwam de vrees naar voren dat dit weer een heel nieuw criterium is, waarover veel discussie kan ontstaan. Er is immers nog geen jurisprudentie waar men op af kan gaan. Bovendien is regulier niet overal hetzelfde. Er is een groot verschil tussen ICT'er bij een bank en een ICT'er die een kassasysteem installeert bij een bakker, zo stipt de brief aan.

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl