U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Nú werk maken van mensen aan de slag helpen
Koninklijke Metaalunie heeft er alle begrip voor dat MKB-Nederland en VNO-NCW druk zetten op minister Koolmees om op korte termijn met een nieuw voorstel te komen over doorbetaling tijdens ziekte. “Het voorstel zoals dit in het regeerakkoord staat, is inderdaad onaanvaardbaar”, vindt Jan Alfons Vaas, beleidssecretaris Sociale Zaken Metaalunie.

De MKB-Nederland en VNO-NCW stellen in een brief aan de Tweede Kamer met het oog op de behandeling van de begroting van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat het kabinet nog voor de kerst moet komen met maatregelen die het midden- en kleinbedrijf ontlasten bij de verplichte loondoorbetaling bij ziekte. Daarnaast moet werken meer lonen.

Personeelstekort
De ondernemersorganisaties stellen vast dat 26 procent van de ondernemers kampt met een personeelstekort, terwijl circa 1,1 miljoen mensen aan de slag willen of meer uren willen werken. Financieel loont dat echter vaak nauwelijks. Dat zou moeten worden verbeterd. Ook kan er meer werk worden gemaakt van bijscholing.

Gemeentelijk beleid
Arbeidsmarktinstrumenten en de dienstverlening aan werkgevers moeten landelijk meer worden gecoördineerd. Nu wordt het bijvoorbeeld werkgevers met werknemers uit verschillende woonplaatsen onnodig lastig gemaakt. Gemeenten moeten daarnaast mensen in de bijstand niet vrijstellen van de sollicitatieplicht, maar juist extra inzetten op begeleiding en opleiding. Dat kan onder meer in de vorm van werkstages en scholing on the job.

Seizoenswerk
MKB-Nederland en VNO-NCW zijn verder teleurgesteld in de uitwerking van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) voor sectoren met seizoenswerk of pieken in de productie. Zij worden ‘onnodig hard geraakt’. Tijdelijk werk wordt algauw 5 procent duurder. ‘Bepaald werk laat zich niet in een vast contract persen.’

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl