U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Voeren uw werknemers regelmatig werkzaamheden uit in Duitsland? Dan dient u hen minimaal conform de lokale cao of het algemeen geldend minimumloon te betalen. Afhankelijk van wat voor type werk het is.

Valt uw werk in Duitsland onder de bouwsector, dan moet u rekening houden met de Duitse bouw cao en gaat met ingang van 1 januari 2019 het minimumloon voor vakmensen van € 14,95 naar € 15,20 bruto per uur. Er gelden iets lagere lonen voor gewone werkers (€12,20) en voor de regio Berlijn €15,05). Hier gelden overigens ook 30 vakantiedagen (let op: ADV zijn geen vakantiedagen).

Wanneer uw activiteiten in Duitsland onder de metaal vallen, net als hier, dan geldt het algemeen minimumloon, de metaal cao is niet geldig voor buitenlandse werknemers. Dit loon stijgt van € 8,84 bruto per uur, naar €9,19 in 2019. Voor de cao ‘Elektrohandwerk’ (montage) is het loon voor heel Duitsland in 2019 op €11,40 vastgesteld. In 2018 was dit € 10,95.


Let op: meer regels bij werken in Duitsland voor uw bedrijf en personeel
Naast het aanpassen van het minimumloon (en vakantiedagen), dient u bij het uitvoeren van werk in Duitsland (en in andere EU landen) te voldoen aan diverse verplichtingen voor uw bedrijf en uw personeel. U dient rekening te houden met minimaal 4 tot liefst 8 weken voorbereidingstijd voor de eerste keer i.v.m. nagaan wat voor u geldt en het regelen van benodigde documenten. 

Wat geldt voor u?

Lees verder in ons webdossier Werken in Duitsland. Of stel uw vraag over regels omtrent werk uitvoeren in Duitsland, en welke cao voor u geldt, aan het team Economie, Ondernemen, en Fiscaliteit, advies Internationaal Ondernemen via tel. 030 - 605.33.44 of bedrec@metaalunie.nl.

 

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Begin of einde pensioendiscussie?
Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl