U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Mkb-ondernemers hebben hart voor de zaak, zijn positief en zetten door. Dat is ook nodig, want ze krijgen heel veel ‘gedoe’ op hun bordje. Tegelijkertijd zijn ze ook nog maatschappelijke betrokken en innovatief, en doen dat samen met hun medewerkers. Dat het niet altijd even makkelijk gaat, ziet een ondernemer als bijkomend, part of the deal. Doorgeschoten regelgeving is dat niet. Dat maakt het leven van de mkb’er onnodig lastig. Politiek, ministeries, handhavers bij gemeenten, ze houden al jaren te weinig rekening met de mogelijkheden en onmogelijkheden van met name het kleine mkb. Denk aan de kosten en risico’s van de ontslag- en verzuimwetgeving, maar ook aan de recente AVG-verplichtingen. Voorbeelden waar de wetgever totaal niet klantgericht denkt.

Als ondernemer moet ik natuurlijk wél dagelijkse rekening houden met mijn klanten. Daardoor kunnen zij weer verder met waar zij goed in zijn. Zo zou het ook voor onze overheid met betrekking tot het mkb moeten werken. Het economisch en maatschappelijk belang van deze bedrijven verdient dat ook. Want 99% van alle bedrijven in Nederland heeft tenslotte minder dan 50 medewerkers en 96% minder dan 10.

Het kabinet lijkt dat ingezien te hebben. In het regeerakkoord zijn hier afspraken over gemaakt, mede door lobby van Koninklijke Metaalunie en MKB-Nederland. Deze afspraken worden op twee manieren ingevoerd: voor nieuwe regelgeving is er een MKB-toets en voor bestaande regelgeving is er de ‘Strategische Commissie Betere Regelgeving Bedrijven’. Deze commissie bestaat uit zes mkb’ers en vier topambtenaren, en heeft als voorzitter Michaël van Straalen. Ik ben één van de zes mkb’ers. Onlangs heb ik het eerste overleg gehad. We zetten diverse regeldrukknelpunten op de agenda en gaan oplossingen aandragen. Ministeries en handhavers moeten deze vervolgens nog wel doorvoeren, maar uitdagingen zijn er om aan te gaan en we hebben het kabinet aan onze zijde. Ik geloof enorm in deze aanpak en hoop dat we komend jaar onze eerste successen boeken. Ik ga er ook vanuit dat de MKB-toets zijn werk goed gaat doen. Dan pas is het mkb echt de norm en daarmee kan de commissie op termijn overbodig worden.

Tjeuvo Verhoeven
Directeur/eigenaar
Verhoeven Constructie BV

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.