U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Japan; een land waar traditie en moderne technologie hand in hand gaan. Veel tradities, een rijke geschiedenis en respect voor elkaar, maar ook een land van de Shinkansen, de snelle bullettrein, industrie 4.0 met robotisering en geavanceerde digitale verkoopsystemen. Een fascinerend land.

Waarnemend regiosecretaris Margriet Bouma had in samenwerking met tourorganisator Colors of the World een afwisselend programma opgesteld, met interessante bedrijfsbezoeken en uitstapjes naar een aantal mooie culturele bezienswaardigheden. De reis vond plaats van 6 - 14 november 2018.Op 6 november vertrokken veertig Metaalunieleden met enige vertraging vanaf Schiphol Airport. Vanwege deze vertraging kwam het middagprogramma in Kyoto helaas te vervallen.

De volgende dag werd onder leiding van een gids Kyoto verkend; de vroegere hoofdstad van Japan en de stad van de vele tempels en Zen-tuinen. Tempels en tuinen die een oase van rust vormen in deze moderne miljoenenstad. Tijdens het diner op deze dag was de Consul Generaal, de heer Gerard Michels onze gast en heeft ons bijgepraat over de economische ontwikkelingen in Japan. Het Nederlands Consulaat is gevestigd in Osaka.

Vrijdag 9 november stond in het teken van twee bedrijfsbezoeken: Kawasaki Heavy en DMG Mori. Kawasaki Heavy Industries in Akashi bestaat uit een conglomeraat van 100 bedrijven, gevestigd over de hele wereld. Kawasaki biedt oplossingen op het gebied van scheepvaart, luchtvaart en vervoer over land. Daarbij gaat het om specialistische engineering, precisiebewerking, robotica en energieoplossingen. Natuurlijk is Kawasaki ook bekend om haar motoren. Het belangrijkste onderdeel van het bezoek aan Kawasaki was de robotiseringsafdeling in Akashi. Gijs van Schayk, vice-consul en Eddy Muller, al 25 jaar actief in Japan met zijn bedrijf, waren onze gasten. Het tweede bezoek werd gebracht aan DMG Mori in Nara. Hier werden wij ontvangen door John Kooning, plantmanager van de DMG-vestiging in Nederland. Na een bevlogen en inspirerende presentatie volgde een rondleiding door de fabriek, onder leiding van de heer Kooning en zijn rechterhand Nogi Shoji. Het welkom was meer dan hartverwarmend door de CEO en alle medewerkers/sters.

Naast deze twee bedrijfsbezoeken werd door twee leden van het reisgezelschap een bezoek gebracht aan het bedrijf Okuma, een fabriek ingericht volgens de industrie 4.0-uitgangspunten.

Op zaterdag 10 november werd (met spectaculaire snelheid) per Shinkansen doorgereisd naar Hakone, met onderweg een prachtig uitzicht op de heilige berg, Mount Fuji. De volgende dag ging per kabelbaan naar de berg Komagata, nog steeds vulkanisch actief, en waar de regio haar warmwaterbronnen, de Onsen, aan te danken heeft. Aan het eind van de dag werd de reis vervolgd richting de miljoenenstad Tokyo (35 miljoen inwoners), waar de volgende dag een sightseeing plaatsvond en veel werd verteld over de cultuur en samenleving in Japan. Ook werd een bezoek gebracht aan het keizerlijk paleis, de Outer Fisc Tsujii Market en de Senso-ji Tempel en Meiji Shrine. Dinsdag 13 november stond in het teken van twee bezoeken; aan The Hakudo Company en de Nederlandse Ambassade in Tokyo. En bij elk bedrijfsbezoek geldt: strak in het pak, stropdas voor en een officiële Japanse businessgreeting. Na overhandiging van visitekaartjes volgde een korte presentatie over Koninklijke Metaalunie en de Nederlandse metaalsector. Vervolgens werd het bedrijf geïntroduceerd. The Hakudo Company wordt wel de Amazon.com voor de metaalsector genoemd en beschikt daarbij over een geavanceerd verkoopsysteem via een eigen webshop. Een dergelijk systeem kennen we in Nederland nog niet.

Voorzien van de nodige veiligheidsmiddelen volgde een rondleiding door het bedrijf, waarbij het reisgezelschap werd opgewacht werden door het voltallige personeel. Na dit bezoek ging het richting Nederlandse Ambassade waar het officiële deel van deze studiereis werd afgesloten met een kijkje in de Japanse samenleving en het bedrijfsleven door Paul Zwetsloot, hoofd Economische afdeling, en twee vertegenwoordigers namens het WTC Tokyo. Een zeer interessante bijdrage waarmee er meer begrip is ontstaan voor de gewoontes en het handelen van Japanners. Naast de contacten met de Japanse bedrijven was er ook veel onderling contact binnen de delegatie en werd er veel kennis en ervaring uitgewisseld tussen de deelnemers aan deze studiereis.

Deze enerverende reis werd afgesloten met een diner in een typisch Japans restaurant. Een geslaagde trip naar dit bijzondere en nieuwsgierige land.

 


Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl