U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Tijd voor nieuwe typering bedrijventerreinen
Bedrijventerreinen zijn cruciaal voor de lokale economie. Circa 30% van de banen en bedrijven zijn gevestigd in deze gebieden en er is een relatieve oververtegenwoordiging van meer kwetsbare banen voor lager opgeleiden. Het sociaaleconomisch belang van bedrijventerreinen, zeker voor lager opgeleiden in omliggende wijken en dorpen, is dus groot. Volgens Cees Jan Pen, lector bij het lectoraat Ondernemende Regio van Fontys Hogescholen, zou deze informatie het uitgangspunt moeten zijn wanneer überhaupt wordt gesproken over plannen in zo’n gebied en niet hoe woningbouw er gerealiseerd zou kunnen worden.

“Ontwerpers, stedenbouwkundigen en de woningbouwlobby gaan helaas te makkelijk voorbij aan de economie van bedrijventerreinen en vergeten nogal eens dat er ook gewoon gewerkt moet worden op deze gewone, lang niet altijd hoogwaardige locaties. Bovendien neemt het belang van bedrijventerreinen sterk toe. Ze spelen namelijk een belangrijke rol bij het waarmaken van onze klimaatambities en circulariteit”, zegt Pen. Maar daar is wel ruimte voor nodig vindt hij. “Circulaire bedrijventerreinen zijn in de praktijk namelijk eerder industriegebieden met het nodige vrachtverkeer dan moderne woon-werkgebieden. Een circulair terrein huisvest soms ook puinbrekers, milieustraten 2.0, en energie- en recyclingcentrales met stof, geluid en transportbewegingen. Hetzelfde geldt voor de opslag van grondstoffen en het opslaan en demonteren van producten voor de deeleconomie.

Circulaire bedrijventerreinen zijn dus niet altijd even schone en efficiënte industriegebieden – gebieden waar je niet moet (willen) wonen.” Dit idee is volgens Pen bij gemeenten en regio’s die steeds meer stevige circulaire ambities hebben nog niet geland. Pen: “Er is daarom behoefte aan een nieuwe typering van bedrijventerreinen, zeker als je kijkt naar trends zoals reshoring, industrial prototyping en 3D-printing. 30% van de bestaande bedrijventerreinen verdient een forse opfrisbeurt. Laten we dit momentum benutten om bedrijventerreinen echt duurzaam te verbeteren en de circulaire opgave hierbij te betrekken.”

> Lees ook het interview met Cees Jan Pen in Metaal & Techniek van juni 2018.

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.