U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details

Welke verwachtingen we ook hebben voor het jaar 2019, een ding lijkt zeker te gaan plaatsvinden en dat is de Brexit. Het in eerste instantie als een akkoord over Noord-Ierland naar buiten gebrachte nieuws, werd door verschillende partijen ontkend, moet nog door het Britse parlement en dus kan de Brexit echt alle kanten nog op. Het geeft des te meer de verwarring aan die nog een tijdje zal gaan duren. Reden te meer om nu alle mogelijke gevolgen voor uw bedrijf te bekijken en daarover al wat zekere scenario’s te krijgen.

Want voor veel ondernemers zal het toch wel enige gevolgen hebben. Voorbereiden is belangrijk; experts waarschuwen dat de impact van de Brexit, bij welke variant dan ook, veel groter is dan men denkt. Ook wanneer u niets exporteert naar of denkt te importen uit het Verenigd Koninkrijk is er een hele lijst met scenario’s waardoor u wel geraakt wordt. Want stel dat een van uw toeleveranciers dat ene, voor uw productie essentiële, onderdeel uit het Verenigd Koninkrijk betrekt en zijn zaken niet op orde heeft? Dan kan zomaar uw productie ernstige vertraging oplopen, terwijl Brexit zo ver van uw bed leek…Ik hoor u zeggen ‘ja zeg, dat zal mij niet overkomen’, maar heeft u dan al iets gedaan om daar zeker van te zijn?

Ongeacht hoe die Brexit eruit gaat zien, er gaat iets veranderen. Of dat nu ingrijpend is of dat het meevalt, weten we nu niet. Een slim bedrijf is daarom goed voorbereid. Dat hoeft u niet alleen: er is hulp bij te vinden. U kunt daarvoor gebruikmaken van een speciale ‘ Brexit-impactscan’ of van 'Brexitvouchers' waarmee mkb'ers hulp krijgen bij het kiezen van bijvoorbeeld een andere afzetmarkt dan het Verenigd Koninkrijk. Ook kunt u advies inwinnen over de gevolgen van de Brexit voor transport of het vrije verkeer van goederen. De vouchers dekken een bedrag van maximaal 2500 euro en er is ruimte voor minstens 1600 toekenningen. Dat slechts vier bedrijven tot dusverre gebruik hebben gemaakt van de regeling, zegt ook weer genoeg over de te afwachtende houding van ondernemers ten aanzien van de Brexit. De vouchers zijn vrij eenvoudig te verzilveren en zijn vooral een kans voor bedrijven om zich beter voor te bereiden op de Brexit. Ontdek wat u nu moet en kunt doen om onaangename verrassingen te voorkomen.

Jos Kleiboer, directeur Beleid Koninklijke Metaalunie

> Lees meer over de brexit in de kennisbank van internationaal ondernemen.

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.