U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Zorgen over 'Actualisatie erkende maatregelen energiebesparing'
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil de lijsten met erkende maatregelen energiebesparing actualiseren. Deze lijsten moeten met ingang van 1 januari 2019 van kracht worden. Koninklijke Metaalunie heeft via een internetconsultatie gereageerd op de conceptlijsten. Meerdere brancheorganisaties, waaronder bijvoorbeeld ook BOVAG, stellen vast dat er nog een hoop moet gebeuren om de nieuwe lijsten goed te laten aansluiten op de dagelijkse praktijk van ondernemers.

In de wet staat dat bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 aardgas per jaar verbruiken, alle energiebesparende maatregelen moeten treffen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Om ondernemers eenvoudiger aan die regel te laten voldoen, is enkele jaren geleden per sector de erkende maatregelenlijst energiebesparing afgesproken tussen het toenmalige ministerie van Infrastructuur en Milieu en het bedrijfsleven. De lijsten zijn niet verplicht maar spelen natuurlijk wel een belangrijke richtinggevende rol, ook als een ondernemer een eigen alternatieve maatregel bedenkt. Deze branche specifieke lijsten zijn daarom destijds zorgvuldig doorgerekend door specialisten op een terugverdientijd van vijf jaar. Voor leden van Metaalunie is er de lijst metalelektro en MKB-metaal. Nu we enkele jaren verder zijn, wil het nu verantwoordelijke ministerie van EZK de lijsten actualiseren. De lijsten zijn geüniformeerd en uitgebreid met nieuwe maatregelen.

BOVAG laat weten een warm voorstander te zijn van energiebesparing, zeker als de voorgeschreven maatregelen zich binnen een termijn van vijf jaar laten terugverdienen. Metaalunie sluit zich daarbij van harte aan. De wijze waarop de jongste actualisatie is aangepakt, baart echter zorgen. Er staan, ondanks waarschuwingen, veel fouten in de conceptlijst. Dat levert niet de administratieve lastenverlichting op die met de lijst beoogt wordt, noch de bestuurlijke lastenverlichting voor de controlerende en handhavende overheid. Laat staan dat energie besparen als een kans wordt gezien. Metaalunie dringt daarom al maanden aan op wezenlijk inhoudelijk overleg; niet alleen over de maatregellijst maar zeker ook over de aanstaande informatieplicht. Ondernemers zouden de overheid uiterlijk op 1 juli 2019 digitaal moeten informeren welke energiebesparende maatregelen zij hebben genomen.

Metaalunie rekent erop dat het ministerie de opmerkingen alsnog verwerkt tot een realistische lijst met maatregelen, zodat ondernemers met een goed gevoel verder aan de slag kunnen met energiebesparingsmaatregelen.

Lijst maatregelen en reactie Metaalunie
De volledige lijst met maatregelen vindt u hieronder als download. Let op dat u naar uw eigen sector (metalelektro en mkb-metaal) scrolt (dat is de eerste lijst). Ook de reactie van Metaalunie op de voorgestelde maatregelen vindt u hieronder als download.

> Reageer op de internetconsultatie.

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.