U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Handreiking tenderkosten biedt aanbesteders en ondernemers duidelijkheid
MKB-Nederland en VNO-NCW zijn verheugd met de handreiking Tenderkosten die staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De handreiking, onderdeel van het traject Beter Aanbesteden, moet een handleiding zijn voor aanbestedende diensten én ondernemers om tenderkosten te beperken en een vergoeding te bepalen. Dat is broodnodig, zeggen de organisaties.

Vaak verlangen aanbestedende diensten zoals gemeenten dat inschrijvende ondernemers demo’s opstellen, visies uitwerken en maquettes maken zonder enige vorm van vergoeding. Even zo vaak wordt hier een onevenredig deel van de opdracht al bij de inschrijving uitgevoerd. Daarnaast kunnen tenderkosten beperkt worden door onduidelijkheden die nu nog vaak ontstaan bij aanbestedingen. Dit alles leidt voor beide kanten - aanbestedende dienst en ondernemers - tot hoge tenderkosten. Het beter (ver)kennen van de markt draagt bij aan het verlagen van de tenderkosten. Dit maakt het tevens mogelijk om een betere uitvraag aan de kant van de aanbestedende dienst te formuleren.

Van groot belang is dat aanbestedende diensten deze handreiking gaan toepassen. De handreiking zal moeten worden opgenomen in de Gids Proportionaliteit, een uitwerking van de Aanbestedingswet en daarmee verplicht voor aanbestedende diensten.

“Een mooie handreiking van de staatssecretaris, die ook echt moet worden toegepast”, zegt Derk Jan Meijer, beleidssecretaris deregulering van Koninklijke Metaalunie. “Het kleinbedrijf staat door de relatief hoge tenderkosten vaak buitenspel. Als met deze handreiking die kosten lager worden, dan is dat een hele goede zaak.”

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.