U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Producentenvertrouwen verandert nauwelijks
Het producentenvertrouwen industrie veranderde in oktober 2018 nauwelijks. Het vertrouwen ging van 5,7 in september naar 5,9 in oktober, maakt het CBS bekend. Het vertrouwen van producenten is de afgelopen drie maanden redelijk stabiel.

Producenten in de industrie waren in oktober positiever over de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder. Het oordeel over de orderportefeuille verbeterde ook een fractie. Over de voorraden gereed product oordeelden de producenten echter negatiever.

Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief en een is in evenwicht. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt is even groot als het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Al ongeveer twee jaar zijn in alle deelbranches de ondernemers positief. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren in oktober voor de achtste maand op rij het meest optimistisch.



Bezettingsgraad
De bezettingsgraad van de machines en installaties in de industrie is bij aanvang van het vierde kwartaal 2018 uitgekomen op 84,1 procent. Daarmee ligt de benutting van het machinepark een fractie lager dan een kwartaal eerder, toen het hoogste niveau werd bereikt in 17 jaar.

Prijzen
De prijzen van de elektrotechnische (+2,1%), de auto-, de kunststof- en rubber-, de metaalproducten- en de machine-industrie (allen +1,1%) lagen hoger dan in september 2017. De prijzen in de voedingsmiddelenindustrie (-0,7%) lagen daarentegen lager dan een jaar eer
der.

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.