U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Euro krijgt klap door lager vertrouwen in economie
Een belangrijke indicator voor economische groei heeft het laagste punt in ruim twee jaar bereikt. Het cijfer komt op een moment dat de markten toch al gespannen zijn door het conflict rond de begroting van Italië en onzekerheden over de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. De waarde van de euro daalde woensdag met 0,7% tot $1,139.

Woensdag bleek dat het sentiment onder inkoopmanagers fors is afgenomen. Gemiddeld stond de purchasing managers index (PMI) van de Britse dataleverancier IHS Markit op een waarde van 52,7, terwijl dat in september nog 54,1 was. De indicator wordt als zeer betrouwbaar beschouwd en staat voor een economische groei van 0,3%.

Met name in de maakindustrie was het sentiment laag. Daar daalde de PMI naar 52,1. Producenten zijn grotendeels afhankelijk van de export en die staat door de internationale handelsspanningen en een zwakkere vraag uit China onder druk. Bovendien stegen de productiekosten in de eurozone.

Vooral in Duitsland, de belangrijkste economie van Europa en grotendeels afhankelijk van zijn industrie, nam het inkopersvertrouwen stevig af. De Duitse export liet de scherpste daling sinds juni 2013 zien, terwijl de toekomstverwachtingen op het laagste niveau sinds 2014 liggen.

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.