U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
FME, ION en Metaalunie sturen brandbrief Chroom VI autorisatie
Omdat Chroom VI een kankerverwekkende stof is, moeten bedrijven die de stof gebruiken autorisatie krijgen van de Europese Commissie op basis van REACH regelgeving. Vanwege het enorme belang van Chroom VI voor de industrie en het feit dat er voor veel toepassingen geen alternatieve oplossingen zijn, is het belangrijk dat een autorisatie wordt gegeven met een lange looptijd. De voortdurende onzekerheid voor bedrijven leidt anders tot minder investeringen, omzetverlies en uiteindelijk verplaatsing van bedrijfsactiviteiten naar landen buiten Europa. FME, ION en Koninklijke Metaalunie hebben hierover een brandbrief gestuurd aan Staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verantwoordelijk voor REACH.

In december 2018 wordt naar verwachting een besluit genomen over Chroom VI autorisatie door de Europese Commissie. Op 25 oktober a.s. wordt hierover vergaderd in het REACH comité. Omdat er signalen zijn dat er geen, of een autorisatiebesluit met een korte looptijd van vier jaar, wordt genomen, hebben FME, ION en Metaalunie een brief gestuurd aan Staatssecretaris Van Veldhoven. In deze brief wordt een aantal zaken gemeld. Sinds de aanvraag die in 2016 is ingediend wachten bedrijven nu al bijna twee jaar op een besluit. Bedrijven hebben in die tijd niet stilgezeten. Om te voldoen aan de nieuwe Nederlandse grenswaarde voor Chroom VI verbindingen van 1 microgram per m3 en de autorisatie-eisen is tenminste 50 miljoen geïnvesteerd. Voorlopige meetresultaten laten zien dat bedrijven de strenge eisen kunnen halen. Daarnaast zijn bedrijven continu op zoek naar alternatieve processen en stoffen. Helaas is nog niet voor alle toepassingen een alternatieve oplossing mogelijk. Daarom hebben de branches als visie: Chroom VI vervangen waar het kan, maar de Europese Commissie moet autorisatie verlenen waar het moet.

Het mogelijk verlies van investeringen, omzet en risico op verplaatsing is in 2016 onderzocht door bureau Panteia. Autorisatie van slechts vier jaar kan leiden tot ca. 40% omzetdaling en een banenverlies van 9.544 banen in de sector en hun klanten. De branches vragen het ministerie dat de Nederlandse delegatie bij het REACH comité haar invloed aanwendt een autorisatiebesluit te nemen met een looptijd van minimaal zeven maar bij voorkeur twaalf jaar omdat de economische gevolgen dan verwaarloosbaar zijn.

De huidige REACH regels leidt bij bedrijven tot grote onzekerheid qua continuïteit en investeringen met het hoge risico dat bedrijven dit type activiteiten weghalen uit Europa en verplaatsen naar landen met een meestal lager niveau van bewustwording en controle. De Koninklijke Metaalunie, ION en FME pleiten er daarom voor het beleid te veranderen. Bedrijven die voldoen aan de strenge REACH en arboregels moet voor een lange termijn duidelijkheid worden gegund en de kans investeringen terug te verdienen. Het arbo- en milieubeleid zou er op gericht moeten zijn meer van deze complexe activiteiten in Europa uit te voeren. Dat is goed voor onze gezondheid, milieu en werkgelegenheid.

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.