U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details

Wanneer product(en) de douane aan de grens van de EU passeren is het nodig een goederencode te vermelden op de factuur. De Goederencodelijsten zijn door Eurostat benoemd in de Gecombineerde Nomenclatuur (GN). Het kan ook zijn dat u de code nodig heeft voor de statistiek aangifte, of dat uw klant dit van u vraagt, omdat zij uw product exporteren buiten de EU.

Uitleg gebruik douane goederencodes
De termen GS, HS, GN en Taric code worden veel door elkaar gebruikt, maar wat is het verschil en wanneer gebruikt u deze codes? Het Geharmoniseerd Systeem (GS) van de Wereld Douane Organisatie, is de basis van alle douanecodes. Het GS is een nomenclatuur die wereldwijd wordt gebruikt, internationaal ook bekend als Harmonized System, ofwel HS code. Een vaste goederencode is bij het overschrijden van grenzen en bij het afhandelen van douaneformaliteiten belangrijk voor allerlei doeleinden (douane, statistiek, handel, etcetera) en zorgt ervoor dat belanghebbenden over de hele wereld weten welke goederen er met een bepaalde code bedoeld worden. Op de website van de douane /belastingdienst vindt u hier een heldere uitleg over. De eerste 6 cijfers zijn internationaal dus gelijk, daarna kan het (nationaal) anders zijn. Houd dit in gedachten wanneer u een code ontvangt van een buitenlandse klant.

De Gecombineerde Nomenclatuur (GN) bestaat uit 8 cijfers en is dus gebaseerd op de 6-cijferige GS codes. Het bevat de goederenindeling die door de Europese Unie wordt voorgeschreven voor de statistieken van de Internationale handel in goederen. De Taric code is de GN code plus 2 extra cijfers en kunt u gebruiken om verder te specificeren. Het is een databank van de Europese Unie en staat voor Integrated Tariff of the European Communities.

Douane goederencodes vinden

  • GN Goederencode lijst: de actuele Goederennaamlijst Internationale Handel vindt u op de website van het CBS. Uitleg zoeken: Klik op de link (IDEP lijsten) en kies voor de goederencodelijst in pdf of excel. De PDF bevat een handig overzicht met links in het scherm een menu met de afdeling en hoofdstuk indelingen. In het hoofdscherm kunt u scannen op categorieën van 4 cijferige codes, zodat u snel kunt trechteren en uitkomt bij de cod(es) die voor uw product het meest passend is. De indeling is soms ruim, u kunt dan specificeren met de Taric code.
  • Taric code database vindt u bij de douane of in de database van de Europese Commissie. Klik in de douane database op de tab Taric en kies de juiste productgroep om te zoeken.

Tips en informatie om de juiste goederencode bepalen:

Vragen over de juiste indeling van je product?
Heeft u twijfels over de juiste code, dan is het verstandig om hier hulp bij te vragen. Vooral als het risicovolle producten betreft (chemicaliën, producten met een hoog percentage invoerrechten, landbouw- of antidumpingheffingen, dual-use-goederen, strategische goederen). Vooral bij nieuwe producten en innovaties kunnen twijfels over de juiste indeling ontstaan.U kunt met vragen contact opnemen met de douane, een douane specialist (adviseur) of uw expediteur. Het CBS kan u ook helpen met vragen ; douane is leidend. . Wanneer u een schriftelijke of bindende uitspraak wilt, dan kunt u een Bindende Tarief Indeling laten doen, welke 3 jaar geldig is in heel de EU.

Hulp nodig?

  • U kunt u de Douane om hulp vragen via het gratis telefoonnummer T: 0800-0143. Of vraag een douanespecialist, of douane expediteur om hulp.
  • Ook kunt u het CBS om hulp vragen bij het meedenken over de juiste code, maar douane is leidend. Belt u dan naar Heerlen. Neem contact op met CBS. U dient zelf al gezocht te hebben en een selectie te hebben gemaakt.

Let op! De Nederlandse douane kan een onderzoek instellen naar de juistheid van een goederencode. Bij een onjuiste toepassing van een goederencode bij invoer kan dit leiden tot een naheffing van invoerrechten (tot 3 jaar!).

Statistiek EU handel
De productcodes zijn ook nodig voor de statistiek. Eurostat is het statistisch bureau van de EU, in Luxemburg, welke als doel heeft kwalitatieve statistieken te leveren voor Europa. Intrastat is het stelsel voor de statistieken van de handel in de EU. Wanneer uboven een bepaalde drempel uitkomt met uw internationale handel, dan wordt u in inn Nederland door het CBS om uw handelscijfers gevraagd. Lees meer: Wanneer ben ik opgaveplichtig voor Intrastat?

Verdieping van uw kennis?
Er is een workshop indeling douanetarief bij EvoFenedex te volgen. In een dagdeel wordt u over alle aspecten hiervan geïnformeerd.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog

Adriaan Vonk / Directie      

Een vacature is geen sinecure

Lees meer.