U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Niet afschaffen dividendtaks is goed nieuws voor mkb
De nieuwe belastingmaatregelen die de coalitie doorvoert voor bedrijven zijn beter voor de economische groei dan afschaffing van de dividendbelasting, verwacht staatssecretaris Menno Snel. Dat komt doordat geld dat grotendeels naar buitenlandse aandeelhouders en schatkisten zou vloeien nu in Nederland blijft. De taks op buitenlandse aandeelhouders die nu behouden blijft gaat straks grotendeels (structureel €1,4 mld) naar extra verlaging van de vennootschapsbelasting. Ook de resterende €500 mln komt ten goede aan bedrijven.

Volgend jaar moeten bedrijven met een winst hoger dan €200.000 overigens méér vennootschapsbelasting betalen dan beloofd, doordat het tarief dan nog 25% blijft. Met die extra opbrengst betaalt Snel vooral een minder abrupte verkorting van de looptijd van de expatsubsidie dan eerder in de plannen zat. 

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland vindt het terecht dat het geld dat vrijkomt wordt besteedt aan verbetering van het ondernemersklimaat en lastenverlichting voor het midden- en kleinbedrijf. Volgens Vonhof is het niet meer dan terecht, omdat per saldo de lasten voor ondernemers nog steeds stijgen. Terwijl zij juist ruimte nodig hebben om te investeren. Met name de verlaging van de vennootschapsbelasting kan op goedkeuring van Vonhof rekenen. De vennootschapsbelasting op winst tot €0,2 mln gaat naar 15% in 2021.

Verder wordt om belastingtechnische redenen de terugwerkende kracht van de spoedreparatie fiscale eenheid beperkt, tot 1 januari 2018. Om aan de €1,9 mld te komen stelt het kabinet ook verlaging van de werkgeverslasten op arbeid in het vooruitzicht met €200 mln. 

Ook Koninklijke Metaalunie is blij dat het vrijgekomen geld naar ondernemers in Nederland gaat. Met name ondernemers met hoge winsten in bv’s gaan erop vooruit. Dit is deels terecht, omdat zij ook degene waren die de rekening betaalde voor de afschaffing dividendbelasting. “Wij hadden liever gezien dat het geld dat nu vrijkomt aan alle ondernemers in Nederland ten goede zou zijn gekomen”, aldus Mirjam Meuwese, bedrijfseconomisch fiscaal adviseur bij Koninklijke Metaalunie.

Het gecombineerde belastingtarief van de VPB en AB heffing daalt t.o.v. het Regeerakkoord in de komende jaren voor alle ondernemers met een bv met 2%. “Dit is goed nieuws. Het is wel jammer dat de IB ondernemer er als enige in het Belastingplan nu niet voorop gaat. Een IB ondernemer met een winst vanaf ca € 70.000,- wordt volgens het plan beperkt in zijn fiscale ondernemersfaciliteiten. Dit is een slechte ontwikkeling en komt het fiscale evenwicht tussen de IB ondernemer en de bv niet ten goede”, aldus Meuwese. Goed voor het mkb is de structurele verhoging van het WBSO-budget, waarvan met name mkb-bedrijven gebruikmaken. “Dat is natuurlijk positief, maar wij hadden liever gezien dat het extra geld voor WBSO aan alle innovatieve ondernemers was gegeven en niet alleen aan ondernemers met een WBSO loon vanaf € 350.000. Daar profiteert de gemiddelde mkb-ondernemer uiteindelijk niet van.”

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.