U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Metaalunieleden nemen deel aan economische missie Duitsland
Vijf Metaalunieleden nemen deze week deel aan een uitgebreide handelsmissie naar de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Saarland. De missie, onder leiding van Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft als doel bestaande contacten uit te breiden of een innovatiesamenwerking te starten. De missie loopt parallel aan het werkbezoek dat Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima aan deze Duitse deelstaten brengen. 

De vijf, Addit bv (Venlo), Betech bv (Hoogeveen), Bestronics (Veldhoven), Demcon (Enschede) en VDL ETG bv (Eindhoven) volgen een programma dat zich richt op het versterken van de banden tussen Duitse en Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en overheid, die zich met de digitalisering van de industrie bezighouden. Er wordt vooral gekeken naar thema’s die onder de brede noemer 'Veilige en Digitale Industrie' aan zowel Nederlandse als Duitse zijde prioriteit hebben. Deze thema's zijn bovendien van groot economisch belang voor de deelstaten Saarland en Rijnland-Palts. Het gaat met name om onderwerpen als Smart Industry/Industrie 4.0, Big Data, Internet of Things, Kunstmatige Intelligentie en Cybersecurity. Daarbij worden nieuwe innovatieve ontwikkelingen, samenwerkingskansen, maar ook zaken als benodigde skills, de ethische, juridische en maatschappelijke impact van deze ontwikkelingen belicht.Handelspartner
Duitsland is economisch gezien van enorm belang voor Nederland. Het is de belangrijkste handels- en innovatiepartner, zowel op het gebied van export, import en Europese innovatieprojecten. Het jaarlijks handelsvolume tussen de 2 landen behoort tot een van de grootste ter wereld. 1/5 van de totale export gaat naar Duitsland. Dat Duitsland van grote economische waarde is voor Nederland, blijkt ook uit de enorme order die een van de deelnemende Metaalunieleden, Betech Mass Tuning, scoorde in de week voorafgaand aan de missie. De komende jaren gaat zij onderdelen maken voor een nieuwste elektrische Mercedes. De autofabrikant komt volgend jaar met de elektrische variant, de Mercedes EQC, op de markt. “We hebben de eerste producten al gemaakt”, zegt Wim van de Beld (CEO) van het bedrijf. “Er zit ongeveer zes kilo aan onderdelen van ons in die auto. Dat zijn bijvoorbeeld onderdelen om de elektromotor op te hangen in het chassis.” Dit soort orders komen bedrijven niet aanwaaien, een handelsmissie is dan een prima manier om eerste contacten te leggen. 

De economische relatie met Duitsland mag dan meer dan goed zijn, vanzelfsprekend is die niet (zie ook het artikel Kansen voor de Nederlandse toeleverindustrie in Duitsland ).

In de Kennisbank Internationaal ondernemen op deze website vindt u alles over deelname aan handelsmissies, internationaal ondernemen en zakendoen met Duitsland.

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl