U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
De Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) is naar buiten gekomen met een breed pakket aan voorstellen om de arbeidsmarkt en het stelsel van sociale zekerheid te verbouwen. Zo maken zij zich zorgen over het afbrokkelende draagvlak van de vakbonden. Als partij die vele cao’s namens werkgevers afsluit is dat een apart, maar voor te stellen geluid. Verder gaan de voorstellen over het sociale stelsel in Nederland en over de positie van de zzp’er. En daar wordt volgens mij een verkeerde afslag genomen.

De kern van de redenering is de teloorgang van de polder: “als sociale partners niet meer representatief zijn, verliezen ze het recht van spreken op belangrijke arbeidsmarktthema's”. Dit geldt bijvoorbeeld bij het organiseren van sociale bescherming. Het aantal zzp’ers groeit sterk en tegelijkertijd daalt het aantal zzp'ers dat zichzelf verzekert tegen arbeidsongeschiktheid. Dit gaat op termijn voor problemen zorgen en creëert ook een ongelijk speelveld.
Tot zover kan ik deze discussie goed volgen, dit is inderdaad een probleem. De vraag is echter of een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen de oplossing is. In het verleden bestond de WAZ, de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen. Dat was geen succes. Er was ontzettend veel weerstand tegen deze verplichte verzekering voor ondernemers. Als Koninklijke Metaalunie hebben wij namens onze leden hier stevig tegen geageerd. Nu weer met deze oplossing komen is wat ons betreft niet de goede richting.

Waar het in onze ogen meer om gaat is een goede afbakening van zelfstandigen en werknemers. Deze discussie loopt inmiddels al jaren en lijkt nog niet richting een oplossing te gaan. Door de veranderende arbeidsmarkt is dit ook lastig, omdat de afbakening wordt gezocht in de juridische interpretatie van het arbeidsrecht. En dat is zo goed als onmogelijk. Wij pleiten daarom voor een helder, en wellicht wat ongenuanceerd onderscheid, met vervolgens een stevige bewijslast als het toch anders is. Tot een uurtarief van € 35,- ben je in principe werknemer, tenzij je aantoont ondernemer te zijn. Boven de € 35,- ben je ondernemer, tenzij wordt aangetoond dat je werknemer bent.

Ik begrijp dat er veel op deze insteek kan worden afgedongen, maar het is wel duidelijk. Als je zelfstandig bent, regel je zelf je zaken en maak je zelf de afweging tussen verzekeren of eigen buffers opbouwen. Je bent zelfstandige of niet …

Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.