U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Let op: personeel mag woensdag 3 oktober niet werken in Duitsland!

3 oktober is de dag van de Duitse eenheid. In principe is het werken op zon- en feestdagen volgens het zogenaamde Arbeitszeitgesetz (ArbZG) niet mogelijk. Nog steeds staat als doel in de wet omschreven, dat op deze dagen niet mag worden gewerkt om daarmee de “seelischen Erhebung” van werknemers te beschermen.

Uiteraard zijn er in de wet een aantal logische uitzonderingsgroepen opgenomen, zoals bijvoorbeeld voor politie, ploegendiensten, continue producties, enz. Ook voor de transportsector, de landbouw en amusementssector zijn uitzonderingen van toepassing. Voor bouw- en montagewerkzaamheden zijn deze uitzonderingen niet gegeven en dus NIET mogelijk. Voor beurzen en tentoonstellingen is met verwijzing naar de Gewerbeordnung ontheffing mogelijk, echter deze ontheffing is in eerste instantie bedoeld voor de standhouders en niet voor de standmontage en -demontage. Ook voor de ombouw van bijvoorbeeld winkels tijdens een lang weekend wordt in de meeste gevallen geen ontheffing verleend. Economische motieven zijn daarbij geen grond tot ontheffing.

Wanneer is er geen toestemming nodig?
Indien er sprake is van een storing die een aanzienlijke beschadiging van bijvoorbeeld een productielijn tot gevolg heeft is zonder toestemming een noodreparatie toegestaan. In alle andere gevallen zal vooraf toestemming dienen te worden aangevraagd. Indien u een onderhoudscontract heeft met uw Duitse klant op basis van actie binnen 24 uur, zijn tijdens zon- en feestdagen dus alleen noodreparaties toegestaan en dient het normale revisiewerk buiten deze periodes plaats te vinden.

Waar is eventuele ontheffing aan te vragen?
De diverse Bundesländer hebben elk hun eigen Landesrecht met eigen regelingen en verordeningen. Een ontheffing op basis van een onderhoudscontract voor bepaalde werkzaamheden zal daarom nooit voor heel Duitsland kunnen worden aangevraagd en verleend. Gezien de complexiteit van regelgeving, de exacte omschrijving van werkzaamheden en onderbouwing van het verzoek, zal een aanvraag bij de betreffende toezichthoudende autoriteiten (Aufsichtsbehörden) van een Bundesland altijd ruim van te voren dienen te worden gedaan.

Definitie zon- en feestdagen
Volgens het ArbZG begint de dag op 00.00 uur en eindigt op 24.00 uur. De officiële feestdagen in Duitsland verschillen per Bundesland. In totaal zijn er 16 staten die haar eigen feestdagen bepalen. Dat wil nog niet zeggen dat er overlap is, maar de verantwoordelijkheid voor het vaststellen van de officiële feestdag is aan de regio en kan dus afwijken.

Vastgestelde feestdagen 2018

Feestdag  Regio  Datum  Dag 
Dag v/d Duitse eenheid    3-10-2018  Woensdag 
Dag van de reformatie  31-10-2018  Woensdag  
Allerheiligen  18-11-2018  Donderdag 
Buß- und Bettag  21-11-2018  Woensdag 
1e kerstdag    25-12-2018  Dinsdag 
2e kerstdag    26-12-2018  Woensdag 


1. Feestdag in Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt en Thüringen.
2. Feestdag in Nordrhein-Westfalen, Saarland en Beieren, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz,
3. Feestdag in alleen in Sachsen


Boetes bij overtreding
In de wet is vastgelegd dat bij overtreding hiervan een geldstraf of vrijheidsstraf van maximaal 1 jaar wordt opgelegd.

Bron: Blog van Stichting Nedubex

Heeft u vragen over Werken in Duitsland?
Nedubex is de helpdesk voor Metaalunieleden. Neem contact op met Birgit Voorhuis, adviseur Internationaal Ondernemen, voorhuis@metaalunie.nl of neem direct contact op met Nedubex via info@nedubex.nl.

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl