U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Griffierechten van kleine vorderingen moeten omlaag
De griffierechten die ondernemers betalen voor vorderingen van 500 tot pakweg 2500 euro moeten omlaag. Door een ‘tussenschijf’ te introduceren wordt het voor kleine ondernemingen beter mogelijk om van het recht gebruik te maken. Deze maatregel kan genomen worden zonder gevolgen voor het budget van het ministerie van Justitie en Veiligheid, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland na een bijeenkomst met Kamerleden. Ook Koninklijke Metaalunie kan zich hierin vinden.

“Het is een doorn in het oog dat de drempel om je gelijk te halen soms veel te hoog is. Zeker bij vorderingen tussen de € 500,- en €2.500,- maken de griffiekosten tezamen met de overige kosten dat de investering om je gelijk te halen vaak groter is dan de waarde van je gelijk”, vindt mr. Jacco Bruinsma, juridisch ledenadviseur van Metaalunie. “Wat Metaalunie betreft mag de kwestie ook iets breder gezien worden en gaat het niet alleen om incasso van geldvorderingen, maar ook om geringe schadevergoedingen en aanspraken op herstel en/of garantie die weinig om het lijf hebben qua waarde.”

De forse verhoging van het griffierecht in de jaren 2010 en 2011 heeft ertoe geleid dat ondernemers afzien van een gang naar de rechter. Zo is het aantal dagvaardingen sinds 2011 met 40 procent gedaald. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland gaat het hier om een fundamentele zaak: een eerlijke toegang tot het rechtssysteem. Zij hopen dat het introduceren van een tussenschijf voor kleine vorderingen tijdens de behandeling in de Tweede Kamer van de begroting van het ministerie kan worden geregeld.

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.