U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Afgelopen week vond het jaarlijkse congres van de Europese Metaalunie (EMU) in België plaats. Tijdens de tweedaagse bijeenkomst stond zoals gebruikelijk de samenwerking tussen de MKB-metaal organisaties uit diverse landen centraal. Het is goed om samen over Europa te praten, maar vooral om ook van elkaar te leren. Daarbij is vakmanschap een thema dat ons bindt, want vakmensen zijn in alle landen schaars.

In België waren we te gast in Maasmechelen en hebben we de T2 campus in Genk bezocht. Een mooi initiatief in een streek waar de industrie hard is getroffen. In de jaren ’90 is daar de mijnbouw gesloten en de afgelopen jaren zijn de autoproducenten uit het gebied vertrokken. Hierdoor is er een relatief hoge werkloosheid en moet er volop aandacht aan scholing worden besteed. Met hulp van diverse kanten, en zeker ook de overheid, is er een mooie en goed uitgeruste techniekcampus gebouwd, waar zowel bijscholing als omscholing wordt verzorgd. Ook Nederlandse bedrijven uit de grensstreek maken gebruik van dit net geopende centrum.

Het is altijd lastig om een initiatief één op één naar Nederland te vertalen, maar dit initiatief zou ook in Nederland goed passen. Stukjes hiervan zijn ook al te zien, bijvoorbeeld in Terneuzen met het Centrum voor Toptechniek of Hengelo, waar ROC Twente nauw samenwerkt met Stodt, Smeot en Remo. Op dit moment wordt er door het bedrijfsleven en onderwijs hard gewerkt aan een actieagenda technologie, die eind dit jaar wordt aangeboden aan minister van Engelshoven. Daarin staat een dergelijke samenwerking centraal. In Nederland moet iedereen die een technische opleiding wil volgen, in staat zijn dat te doen. En dus moet regionaal de krachten worden gebundeld om goed uitgeruste technische opleidingscentra te realiseren waar scholing, bijscholing en omscholing hand in hand gaan. Dit kan in verschillende Europese landen, dus dat moet hier ook kunnen lukken.

Een actualiteit die hierbij helpt, is de motie in de Tweede Kamer die de korting op de subsidie praktijkleren ongedaan wil maken. Deze motie is kamerbreed gesteund, ook door de regeringspartijen, dus ik ga er vanuit dat dit onzalige initiatief hiermee van de baan is en dat werkend leren ruimschoots ondersteund blijft worden!

Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.