U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Bezuiniging subsidie praktijkleren van tafel, zorg blijft bestaan
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen hebben de politieke partijen in de Tweede Kamer bij het kabinet aangegeven dat de bezuiniging op de subsidieregeling praktijkleren van tafel moet. Een ingediende motie met dit verzoek werd unaniem aangenomen. Het kabinet is gevraagd 19,5 miljoen euro toe te voegen aan de onderwijsbegroting om dit mogelijk te maken. “Een goede zaak dat de bezuiniging in ieder geval voor het komende jaar is teruggedraaid. De zorg over de continuering van de regeling blijft”, reageert Anne Marie Heij, beleidssecretaris Onderwijs van Koninklijke Metaalunie.

Voor MKB-metaal is deze regeling essentieel, vindt ze. “De kosten voor opleiden zijn nu eenmaal aanzienlijk en de lasten gaan ver voor de baten uit. Onze bedrijven hebben dat er graag voor over, want zo krijgen we meer goed opgeleide vakmensen in onze bedrijven, maar de BBL is geen verdienmodel. Techniek is trouwens de grootste BBL-stroming met 31.000 BBL-ers (totaal 2018: 107000). Voor metaal zijn dat er 7300.”

De motie vraagt het kabinet een dekking te zoeken buiten de onderwijsbegroting en die later aan de Tweede Kamer voor te leggen. In juli werd een motie om de bezuiniging op leerbanen met betrekking tot dit jaar te schrappen met de kleinst mogelijke meerderheid (76 tegen 74 stemmen) verworpen. Deze bezuiniging, zeven miljoen euro, gaat wel door en daarbij heeft de minister de Subsidie Praktijkleren slechts met 1 jaar verlengd. Of de regeling na 2019 nog in stand blijft, is allerminst zeker. Heij: “Wat de minister vergeet is dat het hier onderwijs betreft die leidt tot een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt die staat te springen om vakmensen. Vakmensen die via praktijkleren worden opgeleid. Vandaag, morgen en zeker ook nog ver na 2019.” Beroepsonderwijs en bedrijfsleven willen meer zekerheid voor leerbedrijven en studenten voor de vaak meerjarige opleidingstrajecten. Zij vragen de minister van OCW dan ook om de subsidieregeling te verlengen met meerdere jaren en te voorzien in een toereikend budget.

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Een beetje
positief

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl