U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
MKB-Nederland en EZ lanceren programma ‘Brexit-buddies’
Tienduizenden Nederlandse mkb-bedrijven kunnen - direct of indirect - geraakt worden door Brexit en zijn daar vaak nog niet van doordrongen. Ook worstelen zij regelmatig met de vraag wat zij nu al kunnen doen terwijl er nog geen akkoord is. Daarom lanceren MKB-Nederland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) het nieuwe programma Brexit-Buddies. Hierbij helpen experts van allerlei organisaties kleinere bedrijven met hun Brexit-vragen.

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland: "Ondernemers nemen vaak het meest aan van andere ondernemers. Daarom hebben wij een netwerk van experts bij elkaar gebracht uit het bedrijfsleven dat het mkb wil helpen met praktische vragen over Brexit. Je kunt namelijk vaak al meer doen dan je denkt. En we moeten voorkomen dat ondernemers straks op b-day te laat zijn."

Vooral mkb merkt gevolgen Brexit
35.000 Nederlandse bedrijven doen zaken met het Verenigd Koninkrijk zonder dat ze ervaring hebben buiten de EU. Deze bedrijven moeten zich dus nog beter voorbereiden op de Brexit dan hun collega’s die al overal ter wereld zaken doen. Het zijn vooral mkb-bedrijven die de gevolgen van de veranderende handelsrelatie straks flink gaan merken. Als Nederlandse bedrijven goed zijn voorbereid, kan de Brexit ook juist een concurrentievoordeel bieden.

Brexit-buddies
MKB-Nederland heeft samen met VNO-NCW een netwerk van experts bij elkaar gebracht van bedrijven zoals de Dutch Flower Group, Rabobank, PWC, KPMG, Post-NL, ABN-AMRO en ING. Dit netwerk wordt nog verder uitgebreid. Ook experts van AWVN (voor alle vragen over personele zaken), evofenedex (alles over export en logistiek), Douane, NBCC (Nederlandse Britse Kamer van Koophandel), de KvK en RVO maken onderdeel uit van het Brexit-buddy netwerk.

Bijeenkomsten
De groep van experts zal op een aantal bijeenkomsten klaar staan voor vragen. De eerste bijeenkomst staat gepland tijdens het Nationaal Export Event op 3 oktober. Meer Brexit-buddy events volgen tot het eind van het jaar in regio’s met veel internationaal opererende mkb’ers. Ook zullen enkele online Brexit-buddy sessies plaatsvinden waarbij ondernemers al hun vragen kunnen afvuren op het netwerk van experts. Alle data volgen binnenkort op de website van MKB-Nederland en op hulpbijbrexit.nl. Voor alle vragen in de tussentijd kunnen ondernemers al contact opnemen met het Brexitloket via 0800-023 5327.

“Over minder dan 200 dagen is Brexit een feit. Onderzoek laat zien dat nog maar weinig bedrijven die zakendoen in het Verenigd Koninkrijk nadenken over de gevolgen van hun bedrijf. Dat koepelorganisatie MKB Nederland en het Ministerie van Economische Zaken een Brexit buddy initiatief zijn gestart is dan ook een prima aanvulling op de faciliteiten die er al zijn,”aldus Paul Verlinden, beleidssecretaris van Koninklijke Metaalunie.

> Meer informatie over internationaal ondernemen en de Brexit? Kijk in de kennisbank van Metaalunie!

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.