U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Robotisering creëert komende jaren miljoenen nieuwe banen
De komende vijf jaar worden er volgens het World Economic Forum (WEF) wereldwijd netto banen gecreëerd door robotisering. Tot en met 2022 zouden er zo'n 75 miljoen banen kunnen verdwijnen, maar er zouden ook 133 miljoen banen ontstaan.

Het WEF benadrukt dat het om voorzichtige schattingen gaat. In een rapport werden werkgevers met in totaal 15 miljoen werknemers ondervraagd over hun verwachtingen.
Banen worden waarschijnlijk vooral in de accountancy, industrie, klantbeheer en het secretariaat overgenomen door machines. Het aantal banen in bijvoorbeeld data-analyse, softwareapplicaties en online verkoop neemt juist toe. Ook in andere sectoren waar menselijke competenties belangrijk zijn, zoals marketing of sales, zal het aantal banen waarschijnlijk groeien.

Een groot gedeelte van de huidige werknemers moet volgens het WEF wel nieuwe vaardigheden opdoen. Tegen 2022 zou zo'n 54 procent van het huidige personeelsbestand nieuwe vaardigheden moeten leren. Ongeveer 35 procent van de werknemers heeft voor zes maanden aan extra training nodig en 9 procent moet tussen de zes en twaalf maanden terug naar school. Nog eens 10 procent heeft zelfs langer dan een jaar training nodig.

Volgens de opstellers van het rapport wordt tegen 2025 ongeveer 52 procent van al het huidige werk vervangen door machines. Op dit moment zetten ze dat percentage op 29 procent.

Onlangs bleek uit een enquête naar aanleiding van de Dag van de Industrie dat meer dan 90% van de Nederlandse industriële bedrijven positief staat tegenover de veranderingen die digitalisering en robotisering brengen. Meer dan de helft (53%) verwacht dat het werk van karakter zal veranderen, maar dat de werkgelegenheid gelijk blijft. Eén op de vijf denkt zelfs dat de werkgelegenheid er door zal toenemen. 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.