U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Nederlandse bedrijven scoren het hoogst qua efficiency
Nederlandse bedrijven zijn wereldwijd het meest efficiënt. Dit blijkt uit onderzoek naar de kwaliteit van management in de Nederlandse industrie, dat de Rijksuniversiteit Groningen en RaboResearch gepubliceerd hebben in het vakblad Economische Statistische Berichten (ESB). Nederland scoort op het gebied van efficiency het hoogst van alle landen, dus hoger dan de Verenigde Staten en Japan, waar Toyota de lean-managementstijl heeft bedacht. Het gaat er dan bijvoorbeeld om dat bedrijven niet te grote voorraden aanhouden, dat de lopende band zo efficiënt mogelijk draait en dat er geen materiaal wordt verspild. 

Volgens Barbara Baarsma, directeur kennisontwikkeling bij Rabobank, scoort Nederland op dit thema zo goed, doordat de Nederlandse industrie exportgericht is en met hoge arbeidskosten alleen concurrerend kan zijn door heel goed georganiseerd te zijn. “Voor bedrijven valt er nog heel wat te winnen”, stelt Baarsma. Zo haalt de Nederlandse industrie niet het maximale rendement uit haar management. Als Nederlandse bedrijven hun zaken net zo zouden organiseren als bedrijven in Duitsland en Zweden, kunnen ze 4% meer omzet draaien en 7% winstgevender zijn. Vooral op het gebied van personeelsmanagement en doelstellingen blijft de Nederlandse industrie achter op de maakbedrijven in de Verenigde Staten, Japan en Duitsland. Het gaat dan onder meer om niet-financiële beloningen van goede medewerkers en tijdig afscheid nemen van slecht presterende medewerkers. “Daar valt voor Nederlandse bedrijven nog wat te winnen en voor de Nederlandse economie als geheel”, zegt Baarsma. “Want de economische groei moet de komende jaren uit productiviteit komen.” Nederland blijkt het internationaal niet slecht te doen op het gebied van management, maar behoort evenmin tot de top. 

Dag van de Industrie
Barbara Baarsma is maandag 10 september a.s. naast minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes, Jacqueline Cramer, Ton Heerts, Anton van Beek en Willem van der Leegte spreker op de derde Dag van de Industrie. Thema’s die op deze dag aan de orde komen zijn: Waar en hoe zien de banen van de toekomst in onze industrie eruit? Wat kan de Nederlandse industrie bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken op het gebied van energie, gezondheid? Wat kan onze industrie nu doen om morgen succesvol te zijn? Het middagprogramma van het event wordt afgesloten met een panelgesprek met o.a. leden van de Tweede Kamer en ondernemers over de genoemde thema’s en hoe deze aan te pakken zijn. 

De Dag van de Industrie 2018 vindt plaats bij Tata Steel in Velsen-Noord en is een initiatief van onder andere Koninklijke Metaalunie, FHI, FME, FNLI, NRK, UNETO-VNI, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, VNCI, VNO-NCW en MKB-Nederland.

Meer informatie en aanmelden: Dag van de industrie

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.