U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Inkoopmanagersindex stijgt weer
De NEVI PMI steeg van 58.0 in juli, het laagste niveau in veertien maanden, naar 59.1 in augustus. Dit was de eerste stijging sinds de PMI in februari het recordniveau van 63.4 bereikte. De stijging van de PMI was het gevolg van grotere toenames van zowel de productie als de nieuwe orders. De werkgelegenheid nam wederom fors toe, zij het voor de zesde maand op rij minder dan de maand ervoor. De levertijden namen behoorlijk toe, al was deze verlenging wel de kleinste in bijna een jaar. De uitbreiding van de inkoopactiviteiten was de grootste in zes maanden.

De inkoopprijsinflatie was de laagste in drie maanden, maar bleef ruim boven het gemiddelde van dit onderzoek. De verkoopprijzen stegen opnieuw aanzienlijk. De verwachtingen voor de toekomstige productie bleven uitermate positief, maar waren tegelijkertijd het minst laagst sinds september 2016. Volgens NEVI weet, ondanks de escapades van Trump en onduidelijkheden over de Brexit, de reële economie van geen wijken. Oorzaken hiervoor zijn: toename van de binnenlandse en de buitenlandse vraag naar de producten van onze industrie. Hetgeen resulteerde in nog hogere productievolumes.

De Nederlandse industrie produceert nu op topcapaciteit. Het blijkt zeer lastig grondstoffen, halffabricaten en (elektronische) componenten op tijd aangeleverd te krijgen. Productie achterstanden lopen op. De lijst van materialen in de NEVI PMI waaraan een tekort is wordt steeds langer.

Het blijkt even lastig om ervaren vaklieden te krijgen. Het aantal banen en vacatures in de industrie nam wederom toe. Dit alles resulteert in hogere inkoop- en verkoopprijzen en stijgende arbeidskosten. De industrie moet uitkijken voor oververhitting. Ook elders is sprake van sterk groeiende industriële productievolumes. Maar Nederland groeit harder dan de rest. En lijkt daarmee de grootste schaarste aan materialen en arbeid te kennen. Niettemin wordt 2018 voor de industrie een heel goed jaar.

Lees ook de Economische Barometer van Koninklijke Metaalunie

Bron: Metaalnieuws

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.