U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Allereerste certificaat voor OOM-erkende scholingspools uitgereikt
Woensdag 11 juli werd directeur Gerwin Peppelman van OBM-Oost in Deventer verblijd met het allereerste certificaat voor OOM-erkende scholingspools. Hiermee wil OOM de erkende scholingspools extra in het zonnetje zetten.

De scholingspool werd in 2006 opgericht en bestaat nu uit 90 leerlingen metaaltechniek en machinebouw, die in opleiding zijn bij 55 bedrijven in de regio. Het OBM-Oost is nog vrij jong. In het begin liep nog niet alles op rolletjes, maar nu de betrokken bedrijven zijn enthousiast over het opleidingsbedrijf, bijvoorbeeld over de adequate interventies als het niet helemaal lekker loopt met een leerling.

Scholingspools die door OOM zijn erkend, voldoen aan een aantal voorwaarden en kwaliteitscriteria. Zo moeten de leerlingen bijvoorbeeld beroepspraktijkvorming krijgen in een praktijkcentrum, krijgen ze een baangarantie bij een van de aangesloten bedrijven en is de scholingspool verantwoordelijk voor een goede begeleiding van de leerlingen. Inmiddels is er een landelijk dekkend netwerk van 34 door OOM erkende scholingspools, die elke twee jaar door regiomanagers van OOM worden geaudit.

Hoger diplomarendement
Scholingspools zijn samenwerkingsverbanden van werkgevers in de metaalbewerking die gezamenlijk de opleiding van leerlingen op zich nemen. Leerlingen die via een scholingspool hun opleiding volgen, krijgen een maatwerkprogramma dat is afgestemd op de behoefte van metaalbedrijven. Ze werken drie dagen per week in het leerbedrijf en komen twee dagen per week naar een praktijkcentrum voor theorie en beroepspraktijkvorming.

Bedrijven die via een scholingspool een leerling opleiden krijgen een hogere leerwerkbijdrage uitgekeerd. Dat doet OOM omdat deze vorm van opleiden een hogere investering vraagt van bedrijven. De leerling is namelijk een extra dag per week niet productief, in vergelijking met reguliere bbl-trajecten. Bovendien halen meer leerlingen een diploma als ze via een scholingspool worden opgeleid.

“Met dit certificaat worden scholingspools extra beloond en wordt zichtbaar gemaakt dat sprake is van een scholingspool. Inmiddels zijn er enkele duizenden bbl’ers in het MKB-metaal die via de scholingpoolroute worden opgeleid, naast de reguliere bbl-trajecten. Wij zijn echte koplopers”, laat Anne Marie Heij, beleidssecretaris Onderwijs Metaalunie, weten.

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Oude waarden
> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl