U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Betaalgedrag bedrijven verslechterd sinds aangescherpte wet
Sinds het invoeren van nieuwe wetgeving een jaar geleden is het betaalgedrag in het bedrijfsleven niet verbeterd, wat het doel was, maar juist verslechterd. Mkb’ers moeten langer op een betaling wachten dan een jaar geleden, en ook wordt hen vaker om korting gevraagd in ruil voor snelle betaling. Dat blijkt een landelijk onderzoek van Betaalme.nu, het initiatief dat streeft naar korte betaaltermijnen voor het mkb.

Volgens de wet uit 2017 mogen grote bedrijven de standaard betaaltermijn van dertig dagen voor mkb-leveranciers oprekken tot maximaal zestig dagen op straffe van een boete van 8 procent bij overschrijding. Mits dit in de voorwaarden wordt vastgelegd. Onderling mogen partijen afwijkende afspraken maken.

Volgens MKB-Nederland bewijzen de uitkomsten dat de nieuwe wet ontoereikend is. “Nu gebeurt waar we vooraf nadrukkelijk voor gewaarschuwd hebben. De prikkel om sneller dan de uiterste termijn van 60 dagen te betalen ontbreekt”, aldus directeur Leendert-Jan Visser. “Nu wij dit zien, kan er maar één conclusie zijn en dat is dat voor grote bedrijven dezelfde 30-dagengrens gaat gelden als voor de overheid. MKB-Nederland vindt daarom dat het ministerie van Economische Zaken de wet zo snel mogelijk goed voor het licht moet houden. Pas in 2019 gaat dat gebeuren, maar dat duurt te lang.

Volgens het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau DirectResearch, hebben grote bedrijven met hun leveranciers uit het mkb betaaltermijnen afgesproken van gemiddeld 35 dagen. De daadwerkelijke betaling komt echter gemiddeld pas na 43 dagen binnen; twee dagen langer dan een jaar geleden. Ondernemers moeten ook vaker contact opnemen met hun afnemers over de betaling van facturen: 30 procent nu versus 15 procent een jaar geleden.

Korting accepteren
Eén op de vijf mkb’ers wordt regelmatig gevraagd om een langere betalingstermijn dan wenselijk te accepteren. De helft geeft aan daarmee akkoord te zijn gegaan. Mkb-ondernemers krijgen daarnaast steeds vaker het verzoek om korting op de factuur te geven in ruil voor snelle betaling. Gemiddeld wordt 5 procent korting bedongen om twee weken sneller betaald te worden. Ook moeten ze vaker actie ondernemen om hun factuur betaald te krijgen.

MKB-Nederland vindt dit een kwalijke ontwikkeling die ook grote risico’s kent. Door nu langere betaaltermijnen te accepteren, lopen ondernemers het risico dat ze sneller in de knel komen als de economische wind draait. De huidige lage rente zorgt eveneens voor een vertekend beeld. Het vasthouden van geld door rekeningen laat te betalen loont nu nauwelijks. Maar zodra de rente gaat stijgen, zal het betaalgedrag waarschijnlijk nog verder verslechteren.

Standpunt Metaalunie
Koninklijke Metaalunie pleit ervoor het betaalgedrag van ondernemingen onderdeel te maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen. “En laat bedrijven verplicht publiceren hoe hun gemiddelde betalingstermijnen zijn, bijvoorbeeld in de jaarrekening.” Aldus Foort-Jan Wisse, teamleider Ondernemen, Economie en Fiscaliteit van Metaalunie.

Bron: MKB-Nederland

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Samen in Europa
> Lees meer.