U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Staatssecretaris van EZK, Mona Keijzer heeft een actieplan voor het mkb gelanceerd. Het kabinet stelt tot en met 2021 hiervoor 200 miljoen euro beschikbaar. Wat mij betreft een prima stap in de juiste richting. Het is zeer positief dat EZK met dit plan de waarde van het mkb voor de hele Nederlandse economie nogmaals onderstreept. Het bevat goede bedoelingen, waarbij het uiteindelijk wel aankomt op de juiste uitvoering. Om tot maatregelen en regelgeving te komen waar mkb-bedrijven iets positiefs van voelen en zien, vergt een lange adem is mijn ervaring. Maar dit plan biedt zeker perspectief.

Het behandelt zeven belangrijke mkb-thema’s: menselijk kapitaal, financiering, digitalisering, toepassing van innovatie, regelgeving, fiscaliteit en internationale handel. Niet geheel toevallig zijn wij binnen Metaalunie met de meeste van deze onderwerpen actief bezig en herkennen ze daarom goed. Wat ons echter verrast is dat ministeries soms maatregelen nemen die juist mkb onvriendelijk zijn. Dat zien we deze weken weer op scholingsgebied, waar de subsidie praktijkleren ter discussie staat. En eerder zagen we dit ook bij het afschaffen van procesinnovatie in de WBSO en bij de invoering van de AVG. En ook regeldruk is een veelkoppig monster, wat ondanks allerlei inspanningen in de afgelopen jaren nog steeds een vervelend gevoel geeft bij ondernemers. De regeldruk lijkt nog steeds toe te nemen en bevat vaak disproportioneel zware verplichtingen voor het kleinbedrijf.

Het wordt tijd om de koe bij de horens te vatten. Mkb-ondernemers moeten beter worden betrokken bij het vormgeven van wetgeving. Denk vanuit een kleiner bedrijf, dan kunnen grotere bedrijven vast wel met de regels en beleidsmaatregelen uit de voeten is onze slogan. Wij zijn er klaar voor om het ministerie te ondersteunen bij de uitwerking van het actieplan voor het mkb. Op alle thema’s barst het van de ideeën hoe het nog beter en mkb-vriendelijker kan. Wij komen als MKB-metaal graag in actie om hier een succes van te maken!

Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Geniet van de zomer

> Lees meer.